Guma 6 Foto: Joren De Weerdt

Starter van de week: Guma Smaakfabriek is nieuwe hotspot voor foodies

PUURS-SINT-AMANDS - Jarenlang werden er in de Buisstraat 19 in Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) schoenen gemaakt onder de naam Guma. Maar sinds eind oktober wordt een deel van de voormalige fabriek ingenomen door de Guma Smaakfabriek. Drie verschillende bedrijven bieden er heel wat lekkers en leuks aan voor de foodies onder ons.

Wie de nieuwe smaakfabriek binnenwandelt, wordt onbewust langs een parcours geleid dat door de drie zaken loopt.

Het begint allemaal met de wijnen van de Wine Trading Factory. “Wij bieden een heel evenwichtig assortiment waarin iedereen zijn gading zal vinden. Hier en daar zitten er enkele bijzondere wijnen tussen waar we best trots op zijn”, zegt sommelier Teun Okens. “Enkele van mijn persoonlijke favorieten zijn de Beaujolais cru’s van het wijnhuis Renaut Bodillard. Ze zijn licht, maar toch vol van smaak. Die vind je nergens ander in de regio. De wijnbouwer verloor zijn arm door een ongeval. Daardoor is hij zich gaan toeleggen op de technische kant van het wijn maken.”

“Een andere unieke wijn komt van het wijnhuis Pitaccum uit de regio Bierzo in Spanje. De wijn is gemaakt van de minder gekende druivensoort Mencia en elk jaar zet men op de fles hoe oud de wijnranken zijn. In dit geval 117 jaar. Dat betekent dat er minder druiven op groeien, maar daardoor is de smaak zo geconcentreerd dat het heel goeie wijnen oplevert.”

 

“Ook interessant is deze wijn uit het noorden van Italië. Het is een Valpolicella ripasso van het wijnhuis Vento Rosso. Ripasso is een techniek waarbij men de druivenschillen die overblijven, in een tweede gisting gaat toevoegen aan de eerste wijn. Daarna wordt die op hout gelaagd. Zo krijg je ripasso. De techniek wordt nergens anders ter wereld toegepast. Het is onze bedoeling om hier regelmatig proeverijen te organiseren”, besluit Teun.

Puur Smaak

Van de Wine Trading Factory komen we in Puur Smaak terecht. “Je vindt hier alles wat de boeren produceren”, zegt zaakvoerder Bart Vanderleen. “Ik heb een passie voor koken en lokale, verse producten. Om de beste producten te vinden, rij ik naar lokale boeren in alle uithoeken van het land. Je vindt hier onder andere seizoensgroenten en -fruit, ecologisch verantwoord vlees en verse vis, kazen en zuivelproducten, ambachtelijk brood, wijnen en lokale bieren, thee en zelfgemaakte honing. En wie een hapje wil eten, kan dat ook. We werken zonder menu, maar met hetgeen in onze koeltoog ligt. De klanten kiezen er iets uit en wij maken het klaar.”

 

Voor het aanbod vlees werkt Bart nauw samen met lokale veeboeren. “Het zijn boeren die hun dieren in de beste omstandigheden laten opgroeien, ze slachten en versnijden ze zelf. Ik werk samen met een boer uit Lebbeke en het vlees van het Limousinrund haal ik in Nieuwpoort. Onze tomaten komen van een klein familiaal bedrijf uit Putte. De choco komt natuurlijk van ’t Boerinneke uit Sint-Amands, het brood van de Broodbroeders in Mechelen en we hebben ambachtelijke kroketten en granola uit Puurs. Onze appelen en peren komen uit Opwijk, meel komt van een de laatste echte molenaars in Sint-Joris-Weert en ik heb bier dat in Leest door een groep vrienden wordt gebrouwen. Ik werk in totaal met een vijftigtal lokale leveranciers. Onze pasta komt dan weer van een bedrijfje in Italië. De eigenaars zijn erin geslaagd om de smaak van verse pasta te behouden in de gedroogde vorm. De smaak is voor mij het belangrijkste”, besluit Bart Vanderleen.

 

De specialiteiten zijn de huisgemaakte vol-au-vent en het varkensvlees van het Duc d’Olive-ras. Ons merk Brasvar wordt in Nevele gekweekt. De varkens worden gevoed met onder andere most van een brouwerij, waardoor het vlees een hele goeie smaak krijgt.

‘Outdoor cooking’

Van Puur Smaak stap je zo de wereld binnen van het outdoor cooking en buitenleven. Ignace Drabs van Rymbu verkoopt onder andere vuurschalen, kamado barbecues, Dutch ovens, Ofyr plancha’s en alles wat erbij hoort. “De kamado barbecue, een soort van keramische, gesloten barbecue, is enorm populair geworden omdat ook sterrenchefs er graag mee werken. Vooral die van het merk Green Egg zijn heel gekend. De plancha’s zijn een soort van grote vuurschaal waar rond het vuur een gladde metalen plaat is gezet”, legt Ignace uit. “We zijn een winkel die zich uitsluitend concentreert op het buiten koken en de buitenbeleving. We hebben voor iedere prijsklasse wel iets.”

 

Voor de fans van het grillen en barbecueën is Rymbu zowat de hemel op aarde. Niet alleen de toestellen zijn er te koop, maar ook tientallen verschillende rubs en sauzen. En wie het allemaal nog niet helemaal onder de knie heeft, kan binnenkort wekelijks workshops komen volgen. “Dat zullen sessies zijn van ongeveer vijf uur waar je vijf gerechten leert klaarmaken op een kamado barbecue of een plancha. Uiteraard mag je die ook proeven en wordt er ook voor drank gezorgd”, besluit Ignace.

www.winetradingfactory.be

www.rymbu.com

www.puursmaak.be