Afbeelding1 Caroline Delbecque en haar echtgenoot Nehme Darwiche. Foto Sven Van Haezendonck

Starter van de week: Gentenaars openen sushizaak op Mechelse IJzerenleen, en ze hebben nog meer plannen

BRUSSEL, MECHELEN, GENT - De IJzerenleen, ondertussen een van dé horecapleinen in Mechelen, heeft er een nieuwe zaak bij. Gentenaars Caroline Delbecque (40) en Nehme Darwiche (37) openden er Yokoso Sushi. Voor het jaareinde krijgt de Bruul er ook een takeaway bij van hun Libanees concept Beiruti.

Het paar heeft al bijna een jaar een vestiging van Yokoso Sushi in het centrum van Gent, waar ze wonen. “Wij willen onze klanten kwalitatief de beste sushi bieden. Versheid vinden we erg belangrijk”, zegt Caroline Delbecque. In de zaak, waar je ook ter plaatse iets kunt eten, kun je ook zelf je sushi samenstellen.

“Omdat je zelf kan kiezen wat je in je sushi stopt, is dat interessant voor mensen met allergieën of die bepaalde dingen niet lusten. Ik eet zelf niet graag avocado en komkommer en dat is normaal gezien een probleem als je sushi wil eten. Als je bijvoorbeeld graag zalm en kip in je sushi wilt, is dat allemaal mogelijk”, legt Caroline uit.

Vegetarisch en veganistisch

Op de menukaart is veel aandacht voor vegetarische en veganistische ingrediënten. “We stoppen onze sushi ook niet in plastic, maar in kartonnen doosjes. We denken aan het milieu”, zegt Caroline. Naast Yokoso Sushi hebben zij en haar Libanese echtgenoot Nehme Darwiche in hun thuisstad Gent vijf kleine hotels en een restaurant van Beiruti.

 

Bij Yokoso Sushi kun je zelf je sushi samenstellen. Foto Sven Van Haezendonck

“Tot vier jaar geleden woonden we in het Midden-Oosten, waar we elkaar leerden kennen. Toen we terugkeerden naar België wilde Nehme graag iets doen met de Libanese keuken en ik zat met sushi in mijn hoofd”, vertelt Caroline. In hun zoektocht naar uitbreiding in andere Vlaamse steden kwamen ze terecht in Mechelen. “Wij wilden geen te grote stad. We vinden dat Gent een kleine en gezellige stad is en we hebben juist hetzelfde gevoel bij Mechelen. Zeker hier op de IJzerenleen, een toplocatie.”

Na Gent en Brussel derde Beiruti

Eind deze maand moet het interieur van hun tweede vestiging van Yokoso Sushi helemaal op punt zijn. “Klanten merken daar misschien niet meteen iets van, maar er ontbreken nog een paar details”, zegt Caroline. Het paar is zo gecharmeerd door Mechelen dat ze meteen ook plannen maakten voor een tweede zaak.

Dit najaar opent in de korte Bruul ook een vestiging van Beiruti. “Dit is echt een stad waar we willen zijn”, zegt Caroline. Anders dan in Gent en Brussel, waar ze een groot restaurant runnen van Beiruti, beperkt het concept in Mechelen zich tot takeaway.

Caroline Delbecque en Nehme Darwiche. Foto Sven Van Haezendonck

“Mechelen beweegt echt wel, meer dan andere steden vind ik”, zegt Caroline. Zij en haar man openen dit najaar ook een Beiruti in het centrum.

De ondernemers sluiten niet uit dat ze later nog meer plannen ontvouwen in de Dijlestad. “Mechelen is up en coming. Mechelen beweegt echt wel, meer dan andere steden vind ik. Zeker op zaterdag met de markt is het ongelofelijk hoeveel volk hier passeert, maar ook tijdens de week zie je hier behoorlijk wat passage. De stad heeft een leuke vibe”, vertelt Caroline.

Vriendelijk ondernemersklimaat

Ook haar man Nehme heeft een goed gevoel bij Mechelen. “Toen ik over de tangent de stad binnenreed, waande ik me in New York. De toegangspoort naar de stad is echt indrukwekkend en er heerst een vriendelijk ondernemersklimaat. De mensen van de stad zijn heel behulpzaam”, zegt Nehme.

De grote wijzigingen inzake mobiliteit die op til staan, schrikken hen niet af. “Mobiliteit is overal een issue. Ook in Gent en Brussel, waar wij al zaken hebben. Wij proberen daar altijd een draai aan te geven: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat het werkt?”

Yokoso Sushi op de IJzerenleen is op dit moment van maandag tot en met zaterdag open, telkens van 11 tot 22 uur. Vanaf oktober zal de zaak ook op zondag open zijn.