MECHELEN – Met Carbon bar & kitchen maakt Femke Dralants één van haar grootste dromen waar. In de Mechelse Désiré Boucherystraat heeft ze een sfeervolle plek gecreëerd waar klanten naast een eigentijdse lunch ook streetfood en huisgemaakte cocktails kunnen bestellen.
Het streetfood concept is niet nieuw voor Dralants. Sinds een jaar of vier is ze bezig met foodtrucks, vier verschillende intussen, elk met een eigen verhaal en klinkende namen als Spoon en Wanderlust. “Streetfood heeft mij gekozen en niet andersom”, opent Dralants. “Ik reis enorm graag en doe dan altijd leuke ideeën op voor gerechten. Zo specialiseerde ik mij voor de foodtrucks bijvoorbeeld al in pulled pork, traag gegaard varkensvlees.”
Een zwak voor Mechelen
Maar het begon dus al even te kriebelen om een vaste zaak te starten. “Bij een foodtruck moet alles heel snel gaan en serveer je tot 140 gerechten per uur, vooral voor bedrijfsfeesten van 40 tot 600 man. Door die snelheid geraakt soms wat de dankbaarheid van de klant voor het eten op de achtergrond. In een vast pand hoop ik die wel meer te voelen.”
Alleen bleek de zoektocht niet echt van een leien dakje te lopen. Dat haar zaak in Mechelen zou komen, stond wel vast. Dralants: “Ik woon nu nog in Steenokkerzeel, maar heb altijd een zwak gehad voor de Dijlestad. Mijn schoonouders baten hier bovendien optiekzaak Vleeracker uit.”
Toen ze na lang zoeken in de Désiré Boucherystraat bij een leegstaand pand terechtkwam waar vroeger tearoom ‘In den Ouden Bruul’ was gevestigd, besloot Dralants er vol voor te gaan. “De onderhandelingen hebben wel even geduurd, maar eind november zijn we dan toch met de opfrissingswerken kunnen starten en eind 2018 kon ik al kort proefdraaien om begin 2019 definitief te openen.”
Houtskool
Met de naam van haar zaak, Carbon bar & kitchen, verwijst ze naar het houtskool van de BBQ waarmee de pulled pork wordt gebakken. Andere specialiteiten op de kaart: bao buns (gestoomde lotus broodjes gevuld met bijvoorbeeld halloumi), veel vegan gerechten ook, en taco’s.
Voorlopig is Carbon geopend van woensdag tot en met zaterdag. “Eerst wil ik even bekijken hoe de Mechelaar reageert. Als het concept goed werkt, sluit ik niet uit dat Carbon bar & kitchen ook in enkele andere steden zijn weg zal vinden. Ik heb sowieso de bedoeling om geleidelijk aan de taken hier te gaan verdelen. Daarvoor ben ik alvast op zoek naar iemand voor de keuken en iemand voor de zaal.”