De vzw Ecoso ontstond uit een fusie van de voormalige Kringwinkel Mechelen en ’t Atelier. De organisatie groeide uit tot een belangrijke speler in de Mechelse sociale economie. Momenteel worden er via Ecoso zo’n zestig doelgroepmedewerkers tewerkgesteld. Dat gebeurt onder meer in de kringwinkels van Cirkels, het hout- en fietsatelier, de voedselhub, de digibank en de sociale kruidenier. Het gaat om mensen die om allerhande redenen een grotere afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt.
De stad Mechelen en Ecoso verlengden nu hun samenwerking tot en met 2025. Ze streven ernaar om het aantal arbeidsplaatsen in de sociale economie in de Dijlestad te verhogen tot tachtig en jaarlijks minimaal vijftig werkzoekenden aan te werven. “Deze hernieuwde samenwerkingsovereenkomst zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de sociale economie in de regio en zal meer kansen bieden aan kwetsbare werkzoekenden op de arbeidsmarkt”, aldus schepen van Economie Greet Geypen (Vld-Groen-m+).
LEES OOK. Stad en organisatie Ecoso willen nieuw leven blazen in oude meubelfabriek
Bouwen aan duurzame toekomst
“De samenwerking toont onze toewijding aan het creëren van kansen voor kwetsbare werkzoekenden en het ondersteunen van ecologische en sociale ondernemingen”, vult schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+) aan. “Door het creëren van kansen voor kwetsbare werkzoekenden en het versterken van de sociale economie, bouwen we samen aan een duurzame toekomst voor onze regio.”
Ook bij Ecoso zelf wordt tevreden gereageerd op de verlengde samenwerking. “Mechelen staat open voor allerlei nieuwe circulaire projecten en is steeds bereid om daar kansen in te zien voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als maatwerkbedrijf in volle groei is de stad dan ook een ideale samenwerkingspartner. We zijn er zeker van dat we ook de komende jaren constructief zullen kunnen samenwerken”, zegt Leen Ardui, afgevaardigd bestuurder van Ecoso.