Woonland Foto: Ward Bosmans

Sociale woonmaatschappijen Mechelen en Willebroek fuseren tot Woonland

Woensdag werd de fusie tussen de sociale woonmaatschappijen van Mechelen en Willebroek goedgekeurd. De Woonmaatschappij Rivierenland, of kortweg Woonland, zal op termijn meer dan 5.000 woningen beheren in Mechelen, Willebroek en hun deelgemeenten. De lokale kantoren blijven actief maar er wordt een nieuwe hoofdzetel gebouwd in Blaasveld (Willebroek). Bert Delanoeije, tot nu voorzitter van Woonpunt Mechelen, wordt voorzitter van de nieuwe woonmaatschappij.

De fusie van de woonmaatschappijen vloeit voort uit het decreet van de Vlaamse Overheid dat Vlaanderen in werkingsgebieden verdeelt. De regio Mechelen-Willebroek is zo’n werkingsgebied en dus was het logisch dat er slechts één sociale woonorganisatie actief is. Woonland wordt de zevende grootste woonmaatschappij in Vlaanderen en zal in eerste instantie 4.700 sociale woningen beheren. In een latere fase komen er daar nog ruim 350 bij van andere huisvestingsmaatschappijen uit het werkingsgebied. In Mechelen bestaat 10% van het aantal woningen uit sociale woningen, in Willebroek loopt dat percentage op tot 14% van de totale woningmarkt.

“De evolutie op het vlak van sociaal wonen is al een tijdje aan de gang”, zegt voorzitter Bert Delanoeije. “Eerder fuseerden Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken (Klemo) en De Vrije Woonst al met Woonpunt. In 2019 kwam er ook een samenwerking met het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) Mechelen. De fusie tussen Volkshuisvesting Willebroek, Woonpunt Mechelen en SVK Mechelen werd al een hele tijd voorbereid achter de schermen. We willen tenslotte allemaal hetzelfde: betaalbare woningen voor mensen in nood.”

Woonland moet mensen via sociale huur of sociale aankoop aan een betaalbare woning helpen in Willebroek en Mechelen. Voor die huurders en voor de personeelsleden van de woonmaatschappijen verandert er in principe weinig of niets. “Ook al bundelen we onze expertise en gaat iedereen voor Woonmaatschappij Rivierenland werken, de kantoren in Mechelen en Willebroek blijven gewoon bestaan”, zegt Willebroeks gemeenteraadslid en ondervoorzitter van Woonland, Danny De Maeyer (N-VA). “Op termijn zal het hoofdkantoor verhuizen naar een nieuwbouw op de Mechelsesteenweg in Blaasveld. Dat alles moet tot nog een betere dienstverlening leiden.”

Binnen de nieuwe woonmaatschappij krijgt het thema duurzaamheid een centrale plaats. “We maken versneld werk van ons plan rond hernieuwbare energie en duurzaam en circulair bouwen”, zegt Bert Delanoeije. “Op die manier kunnen onze huurders en kopers genieten van een lagere energiefactuur. We geven ook ruimte aan nieuwe woonvormen.”

Naast voorzitter Bert Delanoeije en ondervoorzitter Danny De Maeyer wordt de nieuwe raad van bestuur van Woonland tot eind 2024 gevormd door de bestuursleden van beide sociale huisvestingsmaatschappijen.