25 jaar, zo lang staan Nick en Anja al aan het roer van hun gelijknamige slagerij in het centrum van Duffel. Anja blikt met ons terug op de beginjaren. “Nick en ik hebben elkaar leren kennen op het werk. Hij was de beenhouwer, ik de verkoopster. Na een jaar samenwerken, droomden we van een eigen zaak. Een vertegenwoordiger bracht ons op het spoor van een slagerij in Duffel die stopte. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Duffel gehoord. Maar we geloven dat als je ergens voluit voor gaat, het lukt. Ik was zes maanden zwanger van onze zoon Andres toen we hier begonnen. We huurden het pand, want als jong koppel van 27 hadden we nauwelijks financiële middelen. Toen we openden, hadden we nog 500 frank (ongeveer 12 euro) op zak”, vertelt ze lachend.
De eerste maanden waren zwaar. “Na zes maanden kregen we controle van de voedselinspectie en bleek dat veel moest vernieuwd worden. We hebben toen een lening moeten aangaan om de winkel te moderniseren. Veel mensen verklaarden ons gek dat we zo ver van huis een zaak startten, maar we bleven doorzetten. De eerste jaren betekenden lange dagen en weinig rust. We stonden samen achter de toog, terwijl we ondertussen ook een jong gezin grootbrachten. Ons leven stond volledig in het teken van het opvoeden van onze kinderen en de zaak. Toch hebben we er geen moment spijt van.”
Familie
Na enkele jaren groeide de zaak en werd het duidelijk dat Nick en Anja versterking nodig hadden. “We namen personeel aan en openden zelfs een tweede winkel in Sint-Katelijne-Waver. Dat hielden we zeven jaar vol, maar uiteindelijk besloten we om ons volledig op Duffel te richten. Twee zaken combineren was zwaar en we wilden kwaliteit blijven garanderen. Het was een moeilijke beslissing, want we hadden veel energie en passie in beide zaken gestoken, maar het bleek de juiste keuze te zijn.”
Veel mensen verklaarden ons gek dat we zo ver van huis een zaak startten, maar we bleven doorzetten. De eerste jaren betekenden lange dagen en weinig rust. Ons leven stond volledig in het teken van het opvoeden van onze kinderen en de zaak. Toch hebben we er geen moment spijt van
Anja
Ondertussen hebben alle drie hun kinderen hun plaats in het bedrijf gevonden. “Onze dochter Jolien heeft altijd graag met haar handen gewerkt. Ze kwam bij ons in de verkoop en werd een vaste waarde. Twee jaar geleden stapte ook onze zoon Arthur in de zaak als extra beenhouwer. Hij volgde zijn opleiding in Gent bij PIVA en Syntra. Hij bloeide volledig open.”
En dan is er nog Andres, die als bakker de nieuwste uitbreiding van de zaak op zich nam. “Hij deed ervaring op bij gerenommeerde bakkers zoals Lucas in Knokke en Dellafaille. Vorig jaar wilde hij op eigen benen staan, Nick stelde daarom voor om in onze winkel een bakkerij te starten. Sinds maart bakt hij hier dagelijks verse pistoletjes, koffiekoeken en brood. Een klant noemde zijn boterkoeken de beste die ze ooit had geproefd en postte het in de Facebookgroep Je bent van Duffel. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en sindsdien loopt het als een trein.”
Gezin
Voor Anja is het werken met haar gezin een droom die uitkomt. “We zijn alle dagen samen en dat werkt perfect. Onze gouden regel: werk is werk en privé is privé. Dat is de magische formule geweest. We hebben veel meegemaakt in 25 jaar. Het was niet altijd gemakkelijk. We hebben jaren nauwelijks vakantie genomen en heel hard moeten knokken. Maar nu plukken we de vruchten van ons harde werk. Het feit dat we dit samen als gezin kunnen doen, maakt het nog specialer.”

Naast het succes in de zaak heeft de familie ook een hechte band met hun klanten opgebouwd. “Veel klanten komen hier al jaren. We kennen hun namen, hun favoriete producten en soms zelfs hun verhalen. Dat persoonlijke contact maakt ons werk extra bijzonder. Sommige klanten komen niet alleen om te kopen, maar ook om even een praatje te maken. Dat menselijke aspect van ons vak maakt dat we er nog elke dag met plezier staan.”
Haar grootste uitdaging kwam vijf jaar geleden, toen ze ernstige gezondheidsproblemen kreeg. “Op vakantie voelde ik me plots niet goed. Ik bleek een lek aan mijn hartklep te hebben en kreeg een mechanische klep. Kort daarna kreeg ik hartritmestoornissen en had ik een beroerte. Gelukkig ben ik er goed uitgekomen, maar het heeft mijn leven veranderd. Nu moet ik om de veertien dagen mijn bloed laten controleren en mijn gezondheid in de gaten houden. Toch werk ik nog net zo hard, misschien zelfs harder dan vroeger. Het geeft me energie.”
Passie
Wat de toekomst brengt, ziet Anja met vertrouwen tegemoet. “We hebben nooit gewerkt voor het geld, maar voor onze passie. En dat geven we ook door aan onze kinderen. We hebben ook nooit spijt gehad dat we naar Duffel zijn gekomen. Sterker nog, ik zou niet terug willen naar Oost-Vlaanderen. Zelfs op vakantie missen we ons werk. Als je ons de keuze laat tussen een dag op een terras of een dag in de slagerij, kiezen we altijd voor de slagerij. Het is ons leven, en we zijn dankbaar voor wat we samen hebben opgebouwd. We hopen nog vele jaren voort te doen en onze klanten met evenveel liefde en toewijding te blijven bedienen.”