Uitbaters uitvaartcentrum Sereni Wendy Coremans en David Imbrechts van uitvaarten Sereni Van Camp-Gooris. Foto: Leen Van de Sande

Sereni is eerste privéondernemer die funerarium opent in Mechelen: “Mensen hechten steeds meer belang aan persoonlijk afscheid”

Decennialang was het stedelijk funerarium het enige in Mechelen, maar daar is vrij recent verandering in gekomen. Het privé-uitvaartbedrijf Sereni kreeg van de stad een vergunning om in deelgemeente Muizen een eigen funerarium uit te baten.

Begrafenisondernemers die ook een funerarium uitbaten, in veel gemeenten is het een courante praktijk. In Mechelen niet bepaald, daar worden de meeste overledenen opgebaard in het stedelijk funerarium in de Ziekebeemdenstraat. “Maar sinds kort kunnen nabestaanden ook bij ons terecht om in alle rust afscheid te nemen van een dierbare”, zegt Wendy Coremans van Sereni Gooris & Van Camp.

Al een hele tijd geleden heeft dat Belgische uitvaartbedrijf twee lokale ondernemers overgenomen, Gooris in Boortmeerbeek en Van Camp in deelgemeente Hever. “Ons bedrijf neemt begrafenisondernemers over die geen opvolgers vinden. Elk kantoor behoudt wel zijn naam en eigenheid. We zien onze taak ruimer dan enkel de organisatie van de uitvaart zelf. Bij alles wat er bij een verlies komt kijken, proberen we nabestaanden met de best mogelijke zorgen te omringen. Zo bieden we ook rouwbegeleiders en juristen aan om mensen bij te staan”, legt Coremans uit.

Sinds de overname kunnen families uit de streek terecht in een uitvaartcentrum op de Leuvensesteenweg in Muizen (Mechelen). Sereni heeft van de stad ook een vergunning gekregen om in het gebouw een funerarium uit te baten. “Wij hebben hier een verzorgings- en een koelruimte. Mensen kunnen bij ons net zoals in het stedelijk funerarium hun overledene komen groeten”, zegt Wendy Coremans.

Personeelskosten

Dat is dus nieuw op Mechels grondgebied. “Andere uitvaartondernemers hebben in het verleden ook al geïnformeerd naar de mogelijkheden voor een eigen funerarium, maar ze zijn nooit overgegaan tot realisatie. Vaak liggen de personeelskosten bij zo’n privaat initiatief hoger dan voor de stad. We bieden ook een grote toegankelijkheid en we combineren het funerarium met het uitbaten van onze begraafplaats”, vertelt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen).

Een wettelijke reden om de oprichting van privéfuneraria of rouwkamers tegen te houden, is er volgens hem niet. “Voor mensen uit de streek van Boortmeerbeek is het initiatief een goed alternatief”, zegt Somers. Al mikt Sereni met het funerarium ook op Mechelse klanten die een afscheid in familiaal verband verkiezen. “Voor hen hebben wij speciaal een familiekamer ter beschikking. Nabestaanden die dat wensen, kunnen hier de klok rond terecht. Ze moeten zich dus niet schikken naar de openingsuren van het funerarium”, vertelt Coremans.

Via een sleutel met een QR-code kunnen nabestaanden dag en nacht binnen in de rouwkamer. “Je kunt hier komen zitten zo veel en zo lang je wilt. Het is een antwoord op bewaringen thuis, want wij merken dat mensen steeds meer belang hechten aan een persoonlijk afscheid. Vooral bij jonge mensen is daar veel vraag naar.”