Scotch & Soda Foto: Patrick De Roo

Scotch & Soda lijkt gered: “Ik wacht op de nieuwe collectie”, zegt uitbater Heistse modezaak

De Groep Alain Broekaert (GAB) heeft negen winkels in Vlaanderen van het modemerk Scotch & Soda overgenomen. En dat is ook goed nieuws voor andere kledingzaken die het merk verkopen. “Hopelijk worden de collecties nu op tijd geleverd”, zegt Danny de Verney van PLAN Conceptstore in Heist-op-den-Berg.

Het van oorsprong Amsterdamse modemerk Scotch & Soda is al sinds de pioniersjaren een populair kledingmerk bij modebewuste mensen, maar vaart al een aantal jaren in woelig water. Even leek het erop dat de Belgische winkels van het modemerk definitief zouden sluiten, maar met de overname door GAB is dat gevaar alvast voor de winkels in Vlaanderen geweken.

Dat de winkels van Scotch & Soda in onder andere de Lombardenvest in Antwerpen, de Bredabaan in Brasschaat en het winkelcentrum in Wijnegem wellicht blijven bestaan, is goed nieuws voor de liefhebbers van de kledinglijn. Maar ook uitbaters van andere modezaken zijn blij met de overname van het merk door GAB.

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

“Ik heb in mijn modezaak een volledige hoek met uitsluitend kleding van Scotch & Soda. Maar de afgelopen maanden werden er nauwelijks collecties geleverd, waardoor mijn hoekje behoorlijk leeg oogde. Sommige klanten dachten zelfs dat ik mijn zaak ging stopzetten”, zegt Danny de Verney.

“Ik ben al gaan kijken in de showroom van Scotch & Soda in Amsterdam en ben tevreden met wat ik gezien heb”

Danny de Verney, zaakvoerder PLAN Conceptsore, Heist-op-den-Berg

Stoppen gaat de zaakvoerder van PLAN Conceptsore in de Heistse Bergstraat allerminst. “Ik heb uiteindelijk mijn collectie met andere merken herschikt omdat een lege hoek in de winkel weinig fraai is en blijkbaar voor verwarring zorgt bij de klanten.”

Niet aan zijn proefstuk

Vorig jaar werd het noodlijdende modemerk overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Bluestar Alliance, dat er niet in slaagde om het merk opnieuw winstgevend te maken. Toen Scotch & Soda vorig jaar failliet ging, leek het erop dat het definitief afgelopen was voor het ondertussen iconische label.

Met het faillissement zouden behalve de 21 Belgische winkels van het merk, ook de vestigingen in Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk en thuishaven Nederland verdwijnen. Met de overname door het bedrijf van Alain Broekaert uit Ternat, lijkt de toekomst van het merk weer verzekerd.

Lees ook: Groep Alain Broekaert neemt negen Scotch & Soda-winkels in België over

Vorig jaar nam GAB al 26 Franse winkels van Scotch & Soda over. Een deel daarvan is ondertussen alweer gesloten omdat ze niet rendabel waren. Of alle winkels in Vlaanderen openblijven, is voorlopig afwachten. In zakenkrant De Tijd zei Alain Broekaert dit weekend niet uit te sluiten dat een aantal winkels in Vlaanderen op termijn zouden verdwijnen.

“Kleurrijk en met een thema”

Danny de Verney heeft ondertussen al contact gehad met GAB en is optimistisch voor de toekomst. “De overname betekent dat ik binnenkort de bestelde kledingstukken mag ontvangen en me kan voorbereiden op de collectie voor volgend jaar. Ik ben al gaan kijken in de showroom van Scotch & Soda in Amsterdam en ben tevreden met wat ik gezien heb.”

Op de vraag waarom de kleding van Scotch & Soda populair is bij veel mensen heeft de uitbater van PLAN Conceptstore een helder antwoord. “Behalve dat het kwaliteitsvolle en kleurrijke kleding is, heeft elke collectie een duidelijk thema. Dit jaar zijn de ontwerpers naar Miami gegaan om inspiratie op te doen.”

Dat de klanten in de populaire Heistse winkelstraat binnenkort opnieuw hun favoriete kledingmerk kunnen kopen, staat voor Danny de Verney buiten kijf. “Ik zie alvast uit naar de nieuwe samenwerking met GAB. Ik denk dat veel eigenaars van een kledingzaak en die het merk aanbieden er zo over denken.”

Groeiend familiebedrijf

GAB, een familiebedrijf, is ondertussen 35 jaar actief in de retail en heeft of had ongeveer evenveel merken in haar portfolio. Na het verdelen van merken zoals Tommy Hilfiger en Calvin Klein, heeft GAB zich de jongste jaren meer een meer op Nederland gericht.

Het is niet toevallig dat het bedrijf nu een hoofdkantoor in Laren in de provincie Noord-Holland heeft. GAB sluit nu contracten met modebedrijven af in zowel Nederland als België en wil die markt nog verder uitbreiden.