Op 8 oktober is het een half jaar geleden dat het iconische familiebedrijf Van Hool uit Koningshooikt failliet ging. In deze artikelenreeks blikt Gazet van Antwerpen terug op die woelige periode.
Op 8 april van dit jaar verloren 2.406 mensen hun job door het faillissement van Van Hool. Vandaag is 66 procent van die mensen weer aan de slag. “Als je me zes maanden geleden naar mijn doelstelling na een half jaar had gevraagd, zou ik die 66 procent wellicht als antwoord hebben gegeven”, zegt Bjorn Cuyt. “Maar het is natuurlijk nog niet genoeg.”
Waarom is ruim een derde van de ex-werknemers van Van Hool vandaag nog werkloos? “Een van de verklaringen is dat meer dan de helft van die mensen ouder is dan 55 jaar”, zegt Bjorn Cuyt. “Veel van hen hebben decennialang bij Van Hool gewerkt en hebben tijd nodig om het faillissement een plaats te geven.”
Lees ook: VDL creëert slechts 250 vaste jobs op Van Hool-site, productie van volledige bussen verdwijnt uit Koningshooikt
“We merken ook dat er nog te veel werkgevers zijn die aarzelen om iemand van 55 jaar of ouder aan te werven. Nochtans is de kans dat een 57-jarige tien jaar bij een nieuwe werkgever blijft, doorgaans groter dan de kans dat een jongere tien jaar bij een bedrijf zal blijven.” De VDAB-directeur wijst er ook op dat bedrijven in juli en augustus amper nieuwe mensen aanwerven. Dat kan ook verklaren waarom veel ex-werknemers van Van Hool vandaag nog werkloos thuis zitten.
Lees ook: Ex-topman: “Faillissement Van Hool had vermeden kunnen worden”
Maar Ludo Struyven, arbeidsmarktexpert van de KU Leuven, wijst erop dat er de afgelopen maanden toch weinig extra mensen van Van Hool aan een job zijn geraakt. “Na drie maanden was meer dan de helft van de ex-werknemers weer aan de slag. Na zes maanden is het 66 procent. Er is de laatste tijd dus niet veel vooruitgang meer geboekt, terwijl er nog altijd veel vacatures zijn”, zegt hij.
Lees ook: Meer dan de helft ex-medewerkers Van Hool drie maanden later opnieuw aan de slag
“We stoten nu op de harde kern van mensen die moeilijker naar een nieuwe job te begeleiden zijn. Het resultaat ligt ongeveer in de lijn van een recente studie die we met Dynam, een samenwerking van het onderzoeksinstituut Hiva en de RSZ, in opdracht van de Vlaamse overheid hebben gedaan. Daaruit blijkt dat 70 procent van de werknemers in Vlaanderen die hun job verliezen bij een grote ontslagronde, na een jaar weer aan het werk is. Voor oudere werknemers ligt dat aantal wel lager. Van de 55- tot 59-jarigen is na een jaar 53 procent weer aan het werk. Van de 60- tot 64-jarigen is dat slechts 30 procent.”
De vraag is dan: hoe helpen we die 34 procent van de ex-werknemers van Van Hool die vandaag nog niet aan de slag zijn, toch weer aan een job? “Door meer op maat van elke werkzoekende te werken en de contacten met die mensen en potentiële werkgevers intenser te maken”, zegt Ludo Struyven. “Jobbeurzen of outplacement helpen nu niet meer. Maar de VDAB mag deze mensen natuurlijk niet loslaten. Deze werkzoekenden hebben bovenal nood aan een vertrouwenspersoon die hen kan helpen met bijvoorbeeld praktische problemen, bijvoorbeeld rond vervoer of kinderopvang.”
Lees ook: RECONSTRUCTIE. Van een bedrijf in crisis tot de overname: zo verliepen de woelige weken bij Van Hool
“We moeten vooral vermijden dat de ex-werknemers van Van Hool die nog geen job hebben, zich gaan terugplooien op zichzelf of langdurig ziek worden. Ze kunnen worden bijgeschoold of omgeschoold, maar vandaag blijft dat nog te vaak beperkt tot de eigen sector. Kijk zeker ook eens naar het onderwijs. Misschien zijn er ex-werknemers van Van Hool die les willen geven in een technische richting.”