110 jaar al draagt Hoebeek nv uit Tisselt de passie voor massief hout uit. De firma groeide gestaag en vergrootte haar bedrijfsterrein tot 6 ha. Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid zijn geen holle slogans voor Hoebeek: het bedrijf heeft zijn afvalstroom tot quasi nul gereduceerd.
“Het bedrijf is gesticht door mijn overgrootvader”, vertelt CEO Rudi Hoebeek. “Hij was eerst bakker en was gevestigd in Londerzeel. In de bossen van Keerbergen en Bonheiden ging hij hout halen om zijn bakkersoven mee te stoken. Collega-bakkers vroegen hem om ook voor hen hout mee te brengen. Na verloop van tijd werd de houthandel steeds belangrijker en stopte hij met bakken. Het hout werd verzaagd en later verkocht aan de meubelfabrieken in Mechelen. Tegen de jaren dertig was Hoebeek één van de grootste houthandels van België maar toen kwam de beurscrash en verloor mijn overgrootvader bijna heel zijn belegd kapitaal. Hij bleef als enige werknemer over. Na WOII is mijn grootvader vrij jong gestorven en heeft mijn vader de zaak opnieuw uitgebouwd. Hij specialiseerde zich in het schaven van hout. In 1976 was de zaak zodanig gegroeid dat we verhuisden naar Tisselt, waar we nu nog steeds gevestigd zijn. We kochten 3 ha van de gemeente Tisselt, laaggelegen grond die we lieten ophogen met puin van de afgebroken Noordwijk in Brussel. In 1994 hebben we onze buur, een schrijnwerkerij, gekocht en breidden we ons terrein uit tot 6 ha, waarvan 4 ha overdekt. Waar Hoebeek zich vroeger enkel bezighield met schaven, hebben we nu onze activiteiten gevoelig uitgebreid, met o.a. het drogen en afwerken van hout met verschillende afwerkingsmogelijkheden zoals lakken en vernissen. Bij Hoebeek werken nu ongeveer 70 mensen.”
In dit bedrijf wordt geen enkel chemisch proces toegepast. “Hout is een natuurproduct en we verwerken het op een milieuvriendelijke manier. Ook het afval. Vroeger hadden we een open oven voor de verbranding van houtkrullen en zagemeel. Er was ook geen geluidsbeperking voor de machines. De afgelopen jaren hebben we de afvalstromen in ons bedrijf grondig geoptimaliseerd. Afvalhout en zaagstof worden efficiënt verbrand en de energie die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt voor verwarming en voor de droogovens. In 2009-2010 zijn alle daken vervangen en geïsoleerd om geluidshinder te beperken. Zonnepanelen op de daken zorgen voor een derde van omze stroomvoorziening. Samen met de energie die vrijkomt bij de verbranding van houtafval produceren we zo zelf de helft van onze energiebehoefte. We zijn een echt duurzaam bedrijf. Uit onze schouw komt enkel witte damp, en de uitstoot wordt twee keer per jaar gecontroleerd door de overheid.”
Waar komt het hout dat Hoebeek verwerkt vandaan?
“We verwerken voornamelijk grote volumes naaldhout, eik en ceder. Western Red Cedar voor gevelbekleding komt meestal uit Canada, het eikenhout uit West-, Midden- en Centraal Europa en het naaldhout uit Noord-Europa en Rusland. Transport is een belangrijke kostenpost in onze sector. Hoebeek is verankerd in de regio en we liggen in principe ideaal vlakbij de A12, maar zeker in de spits slibt die helemaal dicht door de trafiek van de steeds uitbreidende logistieke zone in Willebroek. Er is dringend een bijkomende ontsluitingsweg nodig. Productiebedrijven zoals het onze worden ook zwaarder belast t.o.v. bedrijven die gespecialiseerd zijn in logistiek. Er is een goede dynamiek in deze regio, maar er moet iets worden gedaan aan de hoge belastingen voor grotere bedrijven en KMO’s. De loonkosten zijn al zo hoog bij ons. Hoebeek had vroeger een logistiek voordeel vanwege de nabijheid van de Antwerpse haven. Dat voordeel zijn we kwijtgespeeld door de hoge loonkost in ons land. Nu ondervinden we stevige concurrentie van onder meer Duitsland. Duitse bedrijven haven het hout op in de haven van Antwerpen en transporteren het naar Duitsland om het daar te verwerken en bewerken en vervolgens exporteren ze het opnieuw. Door de hoge Belgische loonkosten zien wij deze opdrachten aan onze neus voorbijgaan.”
Hoebeek voert uit naar tal van landen, maar hebt u ook productie-eenheden in andere landen?
“In het Hongaarse Szekesfehervar hebben we een fabriek die gespecialiseerd is in de productie van verlijmde spanten. Deze fabriek (Lignum Europa) wordt geleid door mijn neef. De verlijmde spanten worden vooral gebruikt voor extra grote dakoverspanningen zoals in manèges, sporthallen en zwembaden. De spanten van Hoebeek worden toegepast in België, Nederland, Frankrijk, Kroatië, Tsjechië, Slovakije, Hongarije… De katholieke universiteit van Boedapest heeft met onze verlijmde spanten een prachtige aula laten maken, en de spanten werden zelfs al gebruikt voor kerken. Hongarije is heel hout-minded, veel meer dan België. Er zijn ook heel goede houtopleidingen, al zijn die er hier in de streek ook wel aan de TSM, in Boom, Kontich en Hoboken.”