Robin Moeyersons Robin Moeyersons. Foto: Dirk Vertommen

Robin (57) ruilt IT voor cr­êperie en brengt met Rozell stukje Frankrijk naar Mechelen

MECHELEN - De Mechelse binnenstad mag zich vanaf dinsdag verheugen over een typisch Franse crêperie. Na dertig jaar ruilt Robin Moeyersons (57) de IT-sector voor Rozell, waar hij hartige en zoete Bretoense pannenkoeken serveert. Die leerde hij bereiden in Parijs.

In het pand op de hoek van de Zak- met de Désiré Boucherystraat waren de voorbije jaren vooral koffiebars gevestigd. Mechelaar Robin Moeyersons kiest voor een totaal ander concept dat in ‘la douce France’ een echte traditie is. “Tijdens mijn werk als IT’er had ik ook projecten in Frankrijk. Zo leerde ik de Bretoense pannenkoeken kennen als een gezonde en niet te zware lunch”, vertelt Robin.

Een Bretonneke

De bekendste variant is la complête, zoals onze zuiderburen dat noemen. Bij Rozell is dat een Bretonneke geworden. “De klassieker der klassiekers. Een hartige Bretoense pannenkoek met gemalen emmentaler, ham en een spiegeleitje erop”, zegt Robin. Zijn nordic is eentje met gerookte zalm, de Popeye is met spinazie voor de hand liggend.

Zo’n hartige pannenkoek kan je combineren met een zoete: (gezouten) caramel of banana split bijvoorbeeld, of typisch voor het Mechelse een Mikado met twee bollen roomijs en chocoladesaus. “Mijn hartige pannenkoeken maak ik van boekweitmeel, mijn zoete van spelt die minder gluten bevatten. Dat ligt ook niet zwaar op de maag”, zegt hij. Om het helemaal af te maken, kan je er een cider bij drinken.

De opleiding om de pannenkoeken te bakken, volgde hij bij een Bretoense dame in Parijs. Met de opening van Rozell kiest Robin voor een complete carrièreswitch. “Tijdens de coronapandemie heb ik mijn werk gedurende twee jaar gedaan met een koptelefoon via Zoom. Daarbij het continue tijdverschil met klanten in de Verenigde Staten en medewerkers in Indië. Ik stelde me de vraag of ik dat de laatste tien jaar van mijn loopbaan nog wilde blijven doen”, legt Robin uit.

 

Robin met Jordy, een van zijn zonen, en zijn partner Inez Vanoverschelde.
Robin met Jordy, een van zijn zonen, en zijn partner Inez Vanoverschelde. Foto: Dirk Vertommen

In België amper te vinden

Nee dus. Als gevorderde vijftiger koos hij resoluut voor een nieuwe uitdaging. “Ik was zo zot van die hartige pannenkoeken dat ik er iets mee wilde doen”, zegt Robin. In België zijn ze amper te vinden en in het Mechelse al helemaal niet. De naam Rozell is weloverwogen gekozen. “Het is het stokje waarmee je de crêpes bakt op een billig, een typisch Bretoense bakplaat.”

Voor de aankleding van het interieur werkte de kersverse horecaondernemer met lokale spelers. “Het hout van onze zitbank is bijvoorbeeld afkomstig van Recuplan en ze werd vervaardigd door Timmerjan. Ook voor onze producten kiezen we liefst van al voor mensen uit de streek. Ik werk samen met een groente- en melkboer”, vertelt Robin. Het opvallend kleurrijke glasraam boven de entree maakte hij samen met zijn medestudenten en leerkracht in de Academie van Mechelen.

Even geduld

Rozell in de Zakstraat 2 is dinsdag tot en met vrijdag geopend van 11 tot 20u, en zaterdag van 9u tot 17u. “Het is nog tasten en voelen, het is allemaal nieuw. Tijdens de week zal ik hulp krijgen van flexi’s en studenten, op zaterdag komt mijn partner Inez helpen”, zegt Robin.

Op termijn wil hij ook mensen in dienst nemen die moeilijk aan een job geraken op de arbeidsmarkt. “Eerst wil ik de zaak rendabel krijgen en voor structuur zorgen.” Omdat Robin met verse pannenkoeken werkt, kan hij maar twee pannenkoeken tegelijk bakken. “Het vraagt dus even geduld, maar dat is in Frankrijk niet anders.”