De toekomst van de site in Putte-centrum deed vorige maand politiek stof opwaaien. Oppositiepartij CD&V vindt dat de meerderheid te makkelijk door de knieën gaat voor projectontwikkelaars, maar volgens architect Piet Servaes klokt het huidige nieuwbouwaanbod in Putte momenteel af op maar een twaalftal appartementen. “De gemeente is immens populair. Redenen zijn onder andere de prima bereikbaarheid en de sterke kern met alle voorzieningen op wandelafstand”, zegt hij.
Met een state-of-the-art woonproject met veertig een-, twee- en drieslaapkamerappartementen kan de site van de oude melkerij volgens de architect inspelen op de toegenomen populariteit van Putte als woongemeente. “Het kan alleszins wat druk van die ketel halen”, meent hij. “Het openbaar onderzoek is nu al enkele weken afgelopen. We doen ons uiterste best om tegemoet te komen aan de verzuchtingen die daaruit naar voren kwamen. Zo is er intussen een wijzigingsverzoek ingediend, vooral omtrent een herinrichting van de toegang naar de parkeergarage en het herleiden van de verschillende kroonlijst- en bebouwingshoogtes.”
Groene schakel
Het ruimtelijke uitvoeringsplan voor de site laat toe dat de voormalige KMO-zone een residentiële invulling krijgt. In principe verwacht de architect deze of volgende maand meer informatie over de omgevingsvergunning. “De oude melkerij is benoemd als erfgoedobject, maar de erfgoedwaarde is in feite beperkt tot het volume”, stelt Servaes. “Daar hielden we tijdens het vergunningstraject rekening mee: de nieuwe hoofdbouw zal dus verwijzen naar de contouren, de sobere industriële baksteenarchitectuur, de grote rechthoekige vensters met ijzeren roeden en de hoogte van de vroegere melkerij Sint-Isidoor.”
De terrassen van het woonproject zijn inpandig. Alle parkeerplaatsen worden ondergronds opgevangen. “We gaan in een gemeente als Putte natuurlijk niet dezelfde architectuur proclameren als in de centrumsteden. We zoeken de kantjes dus absoluut niet op”, benadrukt Servaes. “Het nieuwe hoofdgebouw komt op zelfde plaats, waardoor de groenzone tussen het gebouw en de Waversesteenweg behouden blijft. De groenaanleg zal in totaal bijna 50% bedragen. Er komt ook een publieke fiets- en voetgangersverbinding als groene en autoluwe schakel tussen de Waversesteenweg, Rappoortvelden en de Lierbaan.”
Beslissende factoren
Voor Robert Van Wunsel en zijn echtgenote Magda van doe-het-zelf Van Wunsel komt er binnenkort een einde aan hun levenswerk. “We begonnen rond 1979 met de zaak in Booischot (Heist-op-den-Berg)”, zegt Robert. “In 89 zijn we verhuisd naar de oude melkerij in Putte. In de zomer word ik er 71. Daar komt nog bij dat mensen steeds vaker aankopen doen via het internet en dat we op de Waversesteenweg tot augustus 2023 met wegwerkzaamheden gaan zitten. Allemaal factoren die ons deden besluiten: ‘het is mooi geweest’.”
Voorlopig heeft Van Wunsel alles nog op voorraad. “Er komen zelfs nog steeds goederen binnen, maar vanaf maart beginnen we uit te verkopen”, zegt Robert. “Eind juni stoppen we er dan definitief mee. Natuurlijk hoop ik dat de klanten dat jammer vinden. Dat betekent dat we ons werk al die jaren toch goed hebben gedaan. Waar we ons nadien mee gaan bezighouden? Eens gaan fietsen, eens wat vaker op vakantie gaan,… We gaan ons zeker wel amuseren. De eerste tien jaar dat we de zaak hadden, namen we trouwens nooit verlof.”