Brouwerij Den Triest uit Kapelle-op-den-Bos en Kasteel d’Ursel uit Hingene slaan de handen in elkaar om een historisch schildersatelier in het kasteelpark om te bouwen tot vakantiewoning. Om het project te financieren, brouwden de partners twee streekbieren: Cuvée Antonine Bruin en Cuvée Antonine Blond.
De naam Cuvée Antonine verwijst naar hertogin Antonine de Mun (1849–1931), wiens schildersatelier gerestaureerd wordt. Toen de provincie Antwerpen in 1994 het oude hertogelijke domein aankocht, werd voorrang gegeven aan het herstel van het kasteel en het park. In 2018 krijgt ook het atelier een nieuw leven als stijlvolle vakantiewoning.
“Voor deze vakantiewoning inspireerden we ons op gelijkaardige ideeën uit Frankrijk en Engeland waar men al langer overnachtingen op historische landerijen en kastelen aanbiedt”, zegt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed. “Het project zal een grote meerwaarde betekenen voor het toerisme in de regio. De provincie Antwerpen heeft 425.000 euro uitgetrokken voor de restauratie en de renovatie van het schildersatelier. Om de afwerking en de inrichting te bekostigen, brengen we nu dit unieke bier op de markt. We willen rond Pasen van start gaan met de werken. Tegen de zomer van 2018 willen we de eerste gasten verwelkomen.”
“Eigenlijk heeft het nog lang geduurd voor we ons eigen kasteelbier lanceerden”, zegt Koen De Vlieger, directeur van het kasteel. “We zitten immers aan de bron. Naast haar halftijdse job in het kasteel helpt collega Nicole Horrevorst in Den Triest, de artisanale brouwerij annex café van haar echtgenoot Marc Struyf in Kapelle-op-den-Bos, die geregeld in de prijzen valt op bierfestivals.”
Brouwer Marc Struyf: “We wilden twee unieke bieren maken die niemand anders kan aanbieden. Hoe konden we dat beter doen dan door te werken met ingrediënten uit het kasteeldomein? Sinds vorig jaar staan er bijenkasten in het park. Hun zomerhoning heb ik toegevoegd aan een blonde tripel. Verder heb ik gewerkt met verschillende mouten en fruitige Amerikaanse hop. De bruine dubbel heeft gerijpt op eiken schilfers. Bij het snoeien in het park zijn dikke takken versnipperd en die zorgen voor een uitzonderlijke toets van eik.”