Restaurant ’t Witte Goud in de Dorpstraat in Leest zat woensdagnamiddag goed vol toen plots de elektriciteit uitviel. “Rond 12.30 uur hadden we ineens geen stroom meer”, zegt chef Bruno Iwens. “Dat is natuurlijk een enorm slecht moment, want we gingen net aan onze middagservice beginnen. We hebben dan ook moeten improviseren.”
“De warmtelampen of warmtekasten konden we door de elektriciteitspanne niet gebruiken. Het was dus echt back to basics”, zegt de chef-kok, die met zijn restaurant deze week opnieuw een 12/20 kreeg van Gault&Millau. “Ik heb me dan maar teruggeplooid op de gasoven en het gasvuur om de klanten van eten te voorzien. Hen naar huis sturen, dat kon ik echt niet doen. Dus probeerde ik er, ondanks de moeilijkheden, het beste van te maken.”
Verlengkabel
In de zaal was er voldoende licht, maar in de keuken was het behelpen. “De arbeiders van Fluvius hebben een verlengkabel getrokken van aan de elektriciteitskast op de Kouter tot in de keuken”, zegt Iwens. “Op die manier had ik toch voldoende licht om te koken. Het is erg vervelend, maar er zou aan een oplossing gewerkt worden. In de loop van woensdagnamiddag zou het probleem opgelost moeten zijn.”
Volgens Fluvius ging het om een ondergronds defect aan een woning. “Initieel zat daardoor maar één woning zonder stroom”, zegt woordvoerder David Callens. “Maar om het defect te kunnen herstellen, moest de elektriciteit over een grotere afstand afgekoppeld worden. Dat is noodzakelijk voor de veiligheid. Daardoor zaten een honderdtal huishoudens in het dorpshart van Leest zonder elektriciteit.”