Twee jaar geleden opende Zino, zoon van wijlen Jean-Pierre Jacobs van Martinique, samen met zijn vennoot Arthur restaurant Ember in de wijk Nekkerspoel. Eind deze maand sluit de zaak daar de deuren. “Het gebouw heeft zijn charme. Wij hebben daar onze eigen tuin en privéparking, maar de zaal en de keuken zijn iets te klein. We hebben plek voor maximum 25 gasten. Vooral in het weekend begon dat een probleem te worden”, vertelt Zino.
Daarom gingen de jonge chefs op zoek naar een nieuwe locatie. Die hebben ze gevonden in huis Borght, een statig pand met een rijkversierde achttiende-eeuwse gevel. Na de sluiting van restaurant van Hoof begin dit jaar stond het gebouw leeg. “Wij wilden graag iets in het centrum, waar meer passage is. Om de juiste cijfers te halen, moeten we ook groeien”, zegt Zino.
“Het voordeel is dat we in dit pand meer ruimte hebben. Omdat we gastronomisch werken, zijn we bijvoorbeeld bezig met fermenteren. Dat duurt maanden en al die potten moet je natuurlijk ergens kunnen stockeren.”
Open keuken
Vooral de open keuken, die centraal in de zaak ligt, zien ze bij Ember als een grote meerwaarde voor hun restaurant. “Mensen die bij ons komen eten, krijgen een gerechtje in de keuken. Daar hebben we hier natuurlijk de plek voor en dat willen we zelfs uitbreiden. Zo kan iedereen mee genieten van hoe we koken”, legt de chef uit.
De hele installatie verhuist vanuit het kasteeltje naar het pand in de Guldenstraat. “Om te koken op hout heb je een serieuze dampkap nodig. Anders hangt het hier vol met rook”, zegt Zino. De voorbije weken waren ze druk in de weer om het pand op te frissen. “Door het gebruik van lichte kleuren trekken we het licht meer binnen.”
In de kleine tuin, ook het terras van de zaak, planten ze hun meest gebruikte kruiden aan. “Onze grote tuin met een serre hebben wij nu in Sint-Katelijne-Waver, waar wij iets meer mogelijkheden hebben”, vertelt Zino.
Als alles volgens plan loopt, opent restaurant Ember op zaterdag 14 september de deuren op de nieuwe locatie. “We gaan gas moeten geven, maar het moet zeker lukken.”
Zijn vennoot Arthur ziet het helemaal zitten. “Voor ons is dit een stap vooruit, we hebben ook meer visibiliteit. Je voelt hier meer de Mechelen-vibe”, zegt hij. Ember zal ook een dag extra open zijn, op woensdag.
Na Ember ook Embar
Het pand zal overigens nog aan een tweede horecazaak onderdak bieden. Die opent Zino samen met Musa Mutalibov (33), een van de jonge ondernemers achter het succesvolle restaurant Thaison. “Musa en ik zijn al lang goede vrienden, we koken ook altijd samen. In de indrukwekkende kelder van de Borght openen we een cocktailbar”, zegt Zino.
“Voor ons is dit een stap vooruit, want we hebben meer visibiliteit. Je voelt hier meer de Mechelen-vibe”
Arthur Doppee, mede-uitbater van Ember
“Vanuit de keuken van Ember zullen we gerechtjes serveren om te delen. Je moet niet reserveren en het eten zal van dezelfde kwaliteit zijn. Ik kijk er geweldig naar uit om deze zaak te openen. Ik zou er zelf ook graag komen”, vertelt Musa.
De cocktailbar zal wel later openen, vermoedelijk in het najaar. “Het moet een cosy plek worden met een bar en een loungeruimte. Klanten van Ember zullen hier na het eten nog iets kunnen drinken”, zegt Zino.
Je zal Embar rechtstreeks kunnen binnenwandelen via een kelderdeur aan de straatkant. Daar komt ook het terras van de nieuwe cocktailbar. “Als Embar opengaat, stoppen we bij Ember wel met lunch.”