Een impressie van de Impact Factory. Een impressie van de Impact Factory. © Stad Mechelen

Renovatie van Impact Factory tot circulaire hub start in augustus

MECHELEN - De huidige Potterij en een kantoorgebouw op het Kardinaal Mercierplein in Mechelen worden vanaf augustus omgevormd tot de Impact Factory, een hotspot voor circulaire economie. Vooraleer de renovatie van start gaat, wordt er eerst verder gesaneerd. Die werken starten begin volgende maand. Eind 2024 moet alles klaar zijn.

Momenteel zijn de Potterij in de Potterijstraat en een kantoorgebouw op het Kardinaal Mercierplein nog twee aparte leegstaande gebouwen. Maar op termijn smelten ze samen tot de Impact Factory. Volgens de stad Mechelen en het Stadsmakersfonds moet de Impact Factory uitgroeien tot dé uitvalsbasis voor alles wat met circulaire economie te maken heeft in en rond de Dijlestad. De renovatiewerken starten in augustus.

Sanering- en renovatiewerken

Het doel is om de panden te renoveren, met elkaar te verbinden en een centrale toegang te creëren. Vooraleer dat kan gebeuren, moet de site echter gesaneerd worden. “Vanaf maart wordt de volledige vloerplaat uitgebroken”, zegt schepen van Economie en Stadsontwikkeling Greet Geypen (Vld-Groen-m+). “In het gebouw wordt de toplaag van de vervuilde grond verwijderd en zal een injectie gebeuren om de biologische afbraak te stimuleren. Ook worden er diepe filters geboord en een luchtdichte folie geplaatst. In juni moet de sanering achter de rug zijn.”

“De sanerings- en renovatiewerken zijn noodzakelijk om de Potterij en het kantoorgebouw klaar te maken voor een duurzame toekomst”, zegt Duurzaamheidsschepen Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Als hub voor circulair ondernemen is het belangrijk dat de verbouwing en de uitbreiding op circulaire wijze gebeuren. We streven vooral naar maximaal hergebruik van bouwmaterialen, aanpasbaarheid en polyvalentie van de ruimtes en minimaal ingrijpen op de bestaande structuren. Zo wordt het gebouw een veruiterlijking van de circulaire invulling die het zal krijgen en stimuleren we de transitie naar een circulaire bouweconomie.”

Tastbaar maken

In de Impact Factory komen kantoren, werkplekken, ateliers, een workshop- en eventruimte en daktuin. Er wordt ook een nieuw plein aangelegd. “De site evolueert naar een open en levendig gebied met meer groen. Door delen van de Impact Factory een publiek karakter te geven, maken we circulariteit tastbaar”, zegt Geypen. “Het binnenplein wordt de ontmoetingsplek voor economische, creatieve en openbare activiteiten. De toekomstige ontwikkeling van de site van het Hof van Egmont zal bovendien mooi aansluiten, zodat alles één mooi geheel vormt.”

Voor de ontwikkeling van de Impact Factory ontvangen de stad en het Stadsmakersfonds een Europese subsidie van 1,4 miljoen euro. De Vlaamse overheid steunt het project met een bedrag van zo’n 850.000 euro.