VIL logistiek

Renewi en Trafuco zoeken mee naar oplossing voor ongereinigde vaten

SCHELLE/PUURS-SINT-AMANDS – De afvoer en verwerking van lege, ongereinigde chemische verpakkingen is een complex gegeven. Er is dringend nood aan vereenvoudiging, blijkt uit de resultaten van het project Polluted Packaging Logistics. Ook Renewi, met vestiging in Puurs-Sint-Amands, en Trafuco uit Schelle hebben samen met 11 andere bedrijven meegewerkt aan het project van het VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector.

De logistiek van verpakkingen die met chemicaliën vervuild zijn, blijkt voor veel bedrijven een tijdrovende en kostelijke bezigheid. Om ervoor te zorgen dat bedrijven door het bos de bomen zouden kunnen zien, heeft VIL een beslissingsboom opgesteld, die schematisch weergeeft wat er gedaan dient te worden met welke soort lege verpakking.

Probleem aanpakken aan de bron

De producenten en leveranciers van verpakkingen kunnen de problemen mogelijk deels oplossen aan het begin van de keten. “Bij het aankopen van verpakkingen is er nog te weinig aandacht voor de totale keten. De dure verwerking aan het einde van de rit kan het gevolg zijn van goedkoop inkopen. De koudwatervrees voor het hergebruik van verpakkingen moet daarom dringend aangepakt worden. Hier kan ook de overheid een rol in spelen, door in overleg met de sector, na te denken over hoe het beter en efficiënter kan”, aldus VIL-projectleider Ludo Sys.

De resultaten van dit VIL-project staan op de agenda van een technische werkgroep voor de uitwerking van oplossingen met betrekking tot afvaltransport. Die komt er op voorstel van FEAD, de Europese vereniging van nationale afvalfederaties.

Naast Renewi en Trafuco namen ook 3M, Agfa Materials, Basf, Bebat, Christeyns, Indaver, Janus Vaten, Suez, TWZ Group, Vanheede Environmental Logistics en VLS Group Belgiumn aan het project deel.