Veiling BelOrta Foto: Leo De Nijn

Recordomzet voor veiling BelOrta: “Maar telers hebben erg te lijden onder gestegen kosten”

SINT-KATELIJNE-WAVER - Groente- en fruitveiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver heeft er een goed jaar opzitten. Dat is althans wat de omzet laat uitschijnen. Die steeg voor het eerst boven de 500 miljoen euro. Toch is er ook een keerzijde. Door de enorm hard gestegen prijzen van onder meer energie en meststoffen hebben de telers erg te lijden.

Veiling BelOrta heeft haar hoofdzetel in Sint-Katelijne-Waver en telde in 2022 een omzet van maar liefst 507 miljoen euro. Dat is de hoogste omzet ooit. Toch is dat geen goed nieuws voor de telers. Hoewel de prijzen voor groenten en fruit stegen, hebben zij erg te lijden onder de oorlog in Oekraïne. Door de fors gestegen prijzen voor energie, meststoffen en andere materialen, stijgen de productiekosten hard. Er werd afgelopen jaar dan ook minder geproduceerd en de winstmarges zijn kleiner.

“De hoge energiekosten hebben bijvoorbeeld een direct effect op de glastuinbouwers”, klinkt het bij BelOrta. “Maar er zijn ook indirecte effecten voor alle land- en tuinbouwers. Zo zijn er niet alleen de duurdere materialen, maar ook de gestegen loonkosten. Daarnaast is er een verschuiving in het koopgedrag van de consument. Door de onzekere periode en dalende koopkracht grijpen zij terug naar klassieke groenten en fruit. Daardoor blijven specialere soorten in de rekken liggen. Ook biologisch geteelde groenten zijn nu minder in trek.”

Fusie

In 2023 verwacht BelOrta verder te kunnen groeien. Er staat namelijk een fusie met de Belgische Fruitveiling op stapel. De Katelijnse veiling hoopt het dossier tegen de zomer af te kunnen ronden. Vooraleer de fusie kan plaatsvinden, moet de Belgische Mededingingsautoriteit wel eerst groen licht geven.