faling

Recordaantal faillissementen in Vlaanderen in zomermaanden, ook rode cijfers voor Mechelen

Het aantal faillissementen in ons land gaat nog altijd in stijgende lijn, zo blijkt vrijdag uit de cijfers voor de zomermaanden van het studiebureau Graydon. In Vlaanderen werden in juli en augustus 682 faillissementsuitspraken gedaan, ruim 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en een nieuw record. De provincies Vlaams-Brabant (137 faillissementen, +75 procent) en Oost-Vlaanderen (149, +1,36 procent) tekenden voor een absoluut record. Het arrondissement Mechelen bleef net als de meeste andere Vlaamse regio's niet gespaard van het aantal bedrijven dat de jongste maanden de boeken neerlegde.

Over heel België werden in juli en augustus 1.133 faillissementsvonnissen uitgesproken: 22,9 procent meer dan vorig jaar. Ook voor Brussel was er in de zomermaanden opnieuw een stijging (+32 procent tot 181), en dus gaat het om “een trendbreuk” tegenover de voorgaande maanden toen het aantal faillissementen daalde, zegt Graydon.

Ook Mechelen in het rood

Het arrondissement Mechelen belandt net als vele andere Vlaamse regio’s in het rood. Volgens de cijfers van studiebureau Graydon zijn er hier in de afgelopen zomermaanden 42 faillissementen geopend, 15 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een stijging van liefst 55,56%.

In Wallonië werden 269 bedrijven failliet verklaard, een stijging met 26 procent. Qua sector blijft de bouw bijzonder kwetsbaar: sinds begin dit jaar werden er al 1.367 bouwbedrijven failliet verklaard, een absoluut record. Ook de transportsector is met 420 faillissementen sinds begin dit jaar goed voor een nieuw record. Op de derde plaats staat de autohandel en garages (238 faillissementen).

Opvallend veel jonge bedrijven

Opmerkelijk is dat steeds meer jonge bedrijven over de kop gaan, een fenomeen dat bijna volledig toe te schrijven is aan Vlaanderen, zegt Graydon. “Bedrijven van nul tot vier jaar oud maken er 46,7 procent van het totaal aantal faillissementen uit”, klinkt het. Enerzijds doordat veel van die bedrijven werden opgericht net voor corona en dus niet over ‘stootkussens’ beschikten die nodig waren om die moeilijke periode te overbruggen. Anderzijds door de jacht op frauduleuze bedrijven die is ingezet door de ondernemingsrechtbank in Brussel.