Prologis dat in Boom al voet aan de grond heeft, zet met Park Boom DC2 meer dan alleen een state of the art gebouw neer. “Park Boom DC2 wordt gebouwd met oog voor mens, natuur en dier”, stelt Sander Griffioen, development manager Benelux. “Het complex moet niet alleen een positieve bijdrage leveren aan de duurzame logistieke keten in België, maar ook aan een goede leefomgeving.”
In 2011 werd rondom de site al een sloot aangelegd die dient als natuurlijke waterbuffer met een capaciteit van bijna 3,2 miljoen liter. Die buffer moet voorkomen dat er wateroverlast ontstaat als er in korte tijd veel neerslag valt. Samen met een ecoloog is ook een tuin ontworpen waar inheemse en lokale planten groeien en waarin ook bijen- en insectenhotels staan.
Bijzondere aandacht gaat naar de rugstreeppad die in het gebied voorkomt. “Die bijzondere padden hebben het hier prima naar hun zin”, zegt Sander Griffioen. “Het was dus onze verantwoordelijkheid om een fijne, nieuwe plek voor hen te creëren. Dat is gebeurd in nauw overleg met de ecologen van Sweco.”
In totaal werden 850 rugstreeppadden afgevangen en verplaatst naar hun nieuwe biotoop met een oppervlakte van 22.630 m². “Met dit BREEAM-gecertificeerd project willen we de ‘’very good’ score behalen waarmee we benadrukken dat duurzaamheid hier en altijd ons uitgangspunt is.”
Naar duurzaamheid toe is er ruimte voor 15.000 zonnepanelen en het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met warmtepompen. Omdat de site aan een kant grenst aan gronden met woningen, is ook een grote bufferzone van zo’n zestig meter breed met de nodige beplanting aangebracht. De docks zitten niet aan de bewonerszijde, waardoor het gebouw zelf ook als geluidsmuur fungeert. De inritten voor trucks en personenvoertuigen zijn gescheiden.
In het gebouw is ruimte voor vier units waarvoor reeds gesprekken met kandidaat-huurders lopen. Volgens de ervaringen van Prologis moet dit alles driehonderd tot vierhonderd arbeidsplaatsen opleveren. De oplevering van het nieuwe logistiek centrum wordt verwacht in de zomer 2023.