pringles Voor het project werkte Pringles samen met studenten Adam uit Grimbergen en Mechelaar Gunnar. Leen Van de Sande, rr

Pringles-fabriek in Mechelen lanceert virtual reality systeem om productie te optimaliseren

De Pringles-fabriek in Mechelen presenteert met trots een nieuw virtual reality (VR)-systeem dat is ontworpen om de operationele training van werknemers en het productieproces van Pringles te optimaliseren. Dit innovatieve systeem werd ontwikkeld in samenwerking met studenten van de Howest in Kortrijk en het Mechelse bedrijf Spectr BIM.

De nieuwe samenwerking met Howest-studenten en Spectr BIM heeft de creatie van een unieke VR-ervaring mogelijk gemaakt om het productieproces van Pringles te optimaliseren. In samenwerking met de teams van Kellanova hebben de studenten een systeem ontwikkeld waarmee voor het eerst de frituurfase in de grote friteuse – een afgesloten machine – gevisualiseerd kan worden. Daardoor kan zowel het proces als het energieverbruik worden geoptimaliseerd.

Met deze VR-technologie kunnen de teams nu verschillende processimulaties uitvoeren. Via een interactieve visualisatie kan de productie worden geoptimaliseerd zonder de productieactiviteiten stil te leggen. Dat resulteert in aanzienlijke tijdbesparingen en continuïteit in de productielijnen.

Bovendien zorgt het VR-systeem ervoor dat er sneller kan worden ingegrepen bij problemen. Daardoor kan voedselverspilling efficiënt worden tegengegaan, en grondstoffen worden behouden. Tot de belangrijkste voordelen behoren verbeterde probleemoplossingsmogelijkheden, zoals efficiënter werken, energie besparen, afval verminderen en processen optimaliseren.

Miljoeneninvestering in Digital Manufacturing

Deze aankondiging maakt deel uit van een grotere miljoeneninvestering van Kellanova Europe, die gericht is op het verbeteren van de operationele efficiëntie en het stimuleren van innovatie binnen het Europese productienetwerk. Een substantiële investering, die gebruik maakt van geavanceerde technologieën zoals Digital Twin, Artificial Intelligence (AI) en Smart Manufacturing. Het doel is om niet alleen de efficiëntie en productiviteit te verbeteren, maar ook om de hoeveelheid afval, de CO2-uitstoot en het waterverbruik in het hele productienetwerk te verminderen – in lijn met Kellanova’s streven naar duurzaamheid.

Dit zijn niet de eerste duurzame verbeteringen op de site van de Pringles Kellanova-fabriek in Mechelen, die meerdere invalshoeken verkent om de duurzaamheidsdoelen te halen. De fabriek produceert jaarlijks meer dan 100.000 ton snacks, en voltooide dit jaar een significant project om het waterverbruik met 50% te verminderen – onder andere door de bouw van een geavanceerde installatie voor de recuperatie van afvalwater, in samenwerking met het Mechelse Pantarein. Dit project sluit aan bij de wereldwijde doelstelling van Kellanova om het waterverbruik tegen 2030 met 30% te verminderen. Ook de verpakking van Pringles is vorig jaar veranderd en heeft nu een papieren bodem. Daardoor is het recyclingproces geoptimaliseerd en vereenvoudigd.

Investeren in talent en VR-training

Met een productie die 24/7 draait en gemiddeld twee miljoen tubes Pringles per dag produceert, dragen deze verbeteringen bij aan het maken van de fabriek tot een state-of-the-art faciliteit. De fabriek is voortdurend in ontwikkeling, en is daardoor bijzonder aantrekkelijk voor nieuwe werknemers en jonge talenten die op zoek zijn naar een moderne omgeving, waar ze hun creativiteit kunnen inzetten om innovatieve verbeteringen te realiseren.

Kellanova richt zich op het opleiden van haar eigen personeel en het gebruik van VR-technologie zal snellere, interessantere en visueel aantrekkelijke opleidingen mogelijk maken. Het opbouwen van kennis is cruciaal voor het welzijn van werknemers, en zorgt voor groeimogelijkheden en procesverbeteringen. Investeren in persoonlijke ontwikkeling vergroot het potentieel van werknemers. Een grotere verantwoordelijkheid en betere besluitvormingsvaardigheden leiden namelijk tot een beter begrip van de processen, en een algehele verbetering van de werkomgeving.

“Pringles zorgt voor een ultramoderne faciliteit en onze werknemers zijn van essentieel belang tijdens deze grote onderneming. Het VR-systeem zal bovendien overdraagbaar zijn naar andere Pringles-fabrieken”, aldus Tom De Weerdt, Senior Technical Operations Manager bij Kellanova. “We zijn er trots op dat we investeren in digitalisering om een efficiëntere en aantrekkelijkere werkplek te creëren voor huidige en toekomstige werknemers. Bovendien is samenwerking met lokale bedrijven en jonge, getalenteerde mensen altijd essentieel geweest voor Pringles. Het zal niet alleen de productiviteit verbeteren, maar ondersteunt ook ons streven naar duurzaamheid via ons Better Days™-programma, dat zorgt voor een optimalisatie van zowel het proces als het gebruik van grondstoffen.”

Ook Lode Snackaert, Zaakvoerder van Spectr BIM is verheugd over de samenwerking met Kellanova en de Howest-studenten. “Dit VR-project is een uniek industrieel project in België, omdat het deze technologie op een heel nieuwe manier gebruikt. Deze samenwerking toont het ongelooflijke potentieel van het combineren van academische innovatie met industriële expertise, om productieprocessen te revolutioneren.”