Het inzaaien van de hennep maakt deel uit van een proefproject van de stad Mechelen in samenwerking met C-Biotech, dat biologische bouwmaterialen produceert. “De hennep kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden”, legt managing director Frederik Verstraete uit. “Zo maken we er geperste platen van die veel sterker zijn dan traditioneel plaatmateriaal. Je kunt er ook isolatiemateriaal en hardhout mee maken. Zo werken we samen met Trafiroad voor de productie van houten paaltjes die je overal langs de straten tegenkomt. De hennep vervangt het tropisch hardhout dat er tot nu voor gebruikt werd.”
Lees ook: Bedrijf uit Temse maakt laadpalen van … hennep: “We hebben geen minuut getwijfeld”
Hennep zou ook duurzaam zijn. “En net daarom geloof ik sterk in het gebruik van hennep als grondstof”, zegt Verstraete. “Zeker op een moment dat zowel de landbouw als de bouwindustrie op zoek moeten naar duurzame antwoorden voor de uitdagingen die zich stellen. Hennepplanten groeien snel, hebben weinig water nodig en absorberen tussen de acht en de vijftien ton CO2 per hectare. Bovendien hebben ze weinig bemesting nodig en kennen ze weinig ziekten, waardoor gewasbeschermingsmiddelen niet nodig zijn.”
Gebruikt door de Romeinen
Hennep heeft ook sanerende kwaliteiten en er kan olie van gemaakt worden voor de voedingsindustrie. “Het is een multifunctioneel gewas dat al eeuwenlang gebruikt wordt. Zelfs de Romeinen isoleerden er hun gebouwen mee”, klinkt het. “Vroeger stond ook Vlaanderen vol hennep, maar in de jaren dertig is dat allemaal verdwenen. In de Verenigde Staten werd het verboden, omdat industriële en hallucinerende hennep over dezelfde kam geschoren werden. Die beslissing kwam overgewaaid naar hier en is vandaag nog voelbaar. Zo is er op federaal vlak geen goed wettelijk kader.”
“We beseffen dat er bij hennep meteen aan cannabis wordt gedacht, maar dat alleen vinden we geen reden om niet mee in het project te stappen”, zegt Orlians. “Om de invloed van dit soort hennep te voelen, moet je trouwens zes hectare oproken, terwijl het perceel in Leest nog geen hectare groot is. Dat zie ik dus niet meteen gebeuren. Het zaad wordt ook via gecontroleerde kanalen aangekocht. Toch gaan we infoborden maken zodat we buurtbewoners en voorbijgangers gerust kunnen stellen. Want tegen september, wanneer de planten klaar zijn om geoogst te worden, zijn ze meer dan drie meter hoog.”
Kleine stapjes
In Vlaanderen beslaat de hennepteelt op dit moment ongeveer 250 hectare. “Dat is eigenlijk peanuts”, zegt Frederik Verstraete. “Daarom wil ik lokale landbouwers, bedrijven in de bouwsector en gemeentebesturen overtuigen van de voordelen van hennep en de lokale productie ervan. Dit perceel in Leest zal niet de hele bouwsector verduurzamen, maar we zetten beter kleine stapjes dan helemaal geen stappen. We zijn dan ook blij dat de stad meegaat in het project en we hopen hier op termijn nog veel meer hennep te kunnen telen.”