Ze richtte samen met haar man wijlen Guido Van den Brande cosmeticabedrijven Istrilene en later Proficos op. Met Istrilene vormde ze een tegenhanger voor Mylène, met medewerkers die aan huis cosmeticaproducten tijdens demonstraties gingen verkopen. Ze startten in de Stationsstraat en zijn later verhuisd naar het industriepark. Het bedrijf kende ook een grote uitstraling in het buitenland.
“Ik heb Maria leren kennen binnen Rotary en later als oprichtster van serviceclub Inner Wheel Heist-op-den-Berg, de vrouwelijke tegenhanger van Rotary. Zij was de eerste voorzitter in 1985. Ze heeft altijd heel veel werk verzet en inspiratie geboden”, zegt Bernadette De Cat, die haar jaren van nabij gekend heeft.
“Ze heeft veel voor het bedrijfsleven betekend en was altijd sociaal geëngageerd. Ze was altijd op stap en bezig, ze had een groot hart en was ook altijd bereid om te sponsoren en te steunen. Ze stond er voor iedereen, zonder onderscheid. Ze had het hart ook op de juiste plaats voor het verenigingsleven en was tegelijk intens met haar familie bezig. Ik ken haar als behulpzaam en een hele harde werker. Ze was de sterke vrouw naast haar man Guido.”
Gouverneur Inner Wheel
Haar man was de medeoprichter van de Rotary in Heist-op-den-Berg. Hij heeft mee Actie Zorgenmens opgericht ten voordele van Nethedal, wat later Heist Loopt en Zingt geworden is en nu Heist Loopt Warm is. Maria was ook actief bij de Heiste middenstandvrouwen, wat later Markant is geworden. “Ze was stichtster van serviceclub Inner Wheel Heist-op-den-Berg. Binnen Inner Wheel werd ze later (in 1985, red.) ook verkozen als gouverneur. Haar district ging van het noorden van Limburg tot in Luxemburg”, vertelt De Cat.
“Ik heb haar jarenlang geassisteerd als haar secretaresse. Ze heeft er baanbrekend werk verricht. Ze was trouwens de eerste Nederlandstalige gouverneur van Inner Wheel en heeft op die manier poorten geopend voor de Nederlandstaligen binnen de club. Ze eiste veel van zichzelf en van de medewerkers en zo kon ze staan voor kwaliteit.”
De laatste 22 jaar bracht Maria in een rolstoel door na een zware hersenbloeding. “Daar kwam ze zwaar getekend uit, ze kon nog moeilijk praten. Maar ze bleef altijd heel alert en was enorm begaan met alles wat er rondom haar gebeurde. Haar sociaal leven was al een hele tijd voorbij, nu is ook aan haar lijden een einde gekomen.”
“Ze is altijd een voorbeeld voor mij geweest en ik ben dankbaar voor alles wat ik van haar geleerd heb. Ze was een boegbeeld voor vrouwen die daarom niet altijd hoogopgeleid zijn, maar die er toch in geloven en het toch kunnen maken. Dat is bijzonder knap”, klinkt het nog.
Maria Van den Broeck werd te ruste gelegd op de begraafplaats van Heist-centrum in het familiegraf.