Voor een som van 365 euro per jaar oftewel 1 euro per dag kan iedereen met groene vingers het hele jaar rond zelf zijn groenten, kruiden en fruit komen oogsten. Patricia Top neemt de boerderij over met het creëren van een gemeenschap in gedachten. “Naast samen oogsten is het ook de bedoeling dat er oogstfeesten, barbecues en andere festiviteiten komen.”
De grond maakt deel uit van een agrarisch cohousingproject waar iedereen zijn steentje zal bijdragen aan de landbouwactiviteiten. “Het is een vernieuwend concept, misschien wel uniek” zegt Patricia.
Samenwerken
“Het voordeel is dat we zo ook kunnen samenwerken. Eén van de andere deelnemers aan het project wil kippen kweken, de andere champignons, de eigenaar van de grond heeft een hertenkwekerij en een beetje verderop is er een brouwer. Samen kunnen we mensen een volledig lokaal aanbod geven aan verse producten.”
Natuurlijk is niet iedereen een geboren landbouwer dus Patricia maakt er een punt van mensen te informeren met een nieuwsbrief over wat er wanneer geoogst kan worden en hoe. “Ook gaan we werken met een kleurencode die de mensen wegwijs maakt”
Je bent wat je eet
Voor Patricia zijn projecten als de hare een noodzaak: “We weten hoe veel miserie er schuilt achter het maken van kleren, maar bij voeding is dit vaak niet beter. Ik wil mensen behoeden voor het zijn van domme consumenten en producten kopen die met uitbuiting gemaakt zijn.”
“Het is voor mij belangrijk om in contact te staan met wat je eet. En hoe kan je meer verbinding hebben met je eten dan wanneer je het zelf uit de grond haalt?” Het veld staat elke dag open voor gebruik dus iedereen kan er zeker van zijn dat er niets met hun groenten gebeurd. “Zo weten ze dat ik niet stiekem pesticide ga spuiten”, lacht Patricia.
Rust
Op het veld komen werken is volgens Patricia een ideaal moment om tot rust te komen. “Ik ben zelf een ‘kantoorvluchteling’ en heb rust gevonden toen ik drie jaar geleden er voor koos om te beginnen in de landbouw.”
Meer informatie kan je vinden op de website www.onzen-hof.be