De Potterij is een voormalige wasserij die door de OVAM voor 1 symbolische euro aangekocht werd omwille van de historische vervuiling die op deze plek ontstond. In en rond het gebouw van de Potterij, kwam het idee ‘Impact Factory’ tot stand. Het project is een van de vijf pilootprojecten, “Terug in Omloop” van de Vlaams Bouwmeester, een samenwerking tussen diverse Vlaamse instanties om onderbenutte sites een nieuwe, circulaire, toekomst te geven.
“De stad trekt de voorbije jaren steeds meer de kaart van ondernemerschap, circulaire economie en creativiteit. Ook volgende jaren zetten we hier verder op in. Deze site is ook een kans om aan te tonen dat stadsvernieuwing niet enkel mogelijk is op nog niet ontwikkeld terrein, maar ook bij bestaande gebouwen en sites die onderbenut zijn, en die met slimme ingrepen een nieuwe dynamiek kunnen betekenen voor een stad”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.
Om verder te gaan op dit elan, vormt de site van de Potterij, evenals de aangrenzende stadsgrond, de ideale plek om de specifieke ambities van de stad inzake circulariteit verder te ontwikkelen. Daarom krijgt de stad vanaf 1 januari een concessie over de Potterij.
Een herbestemming van de Potterij zelf, biedt 800 m² aan flexibele open ruimte en kan de spil vormen van het stadslabo. Een naastliggend, leegstaand kantoorgebouw dat eigendom is van het Stadsmakersfonds, biedt de kans om de schaal van het labo te vergroten tot meer dan 4.000 m², zodat meer diversiteit aan ruimtes en programma kan worden voorzien. De schaal van de Impact Factory, en dus ook de impact, kan zo drastisch vergroot worden.
“Het Stadsmakersfonds is een recent opgericht coöperatief ontwikkelingsfonds dat zich toelegt op de ontwikkeling van vastgoedprojecten met een maximale maatschappelijke meerwaarde. Het is de ambitie om Mechelaars de kans te bieden om, als coöperant van het fonds, mee te investeren in dit lokaal, duurzaam project. Dat kan vanaf 5.000 euro”, licht Toon Manders, medeoprichter van het Stadsmakersfonds, toe.
De stad en het Stadsmakersfonds sloten een samenwerkingsovereenkomst af. Hierin wordt afgesproken dat de stad en het Stadsmakersfonds samen de ‘Impact Factory’ realiseren. Dit zal gebeuren in een partnerschap met Switchrs, een bedrijf dat ondernemers ondersteunt in hun transitie naar een circulaire economie.
Een eerste stap in de realisatie van het project is het gezamenlijk aanstellen van een team voor het totaalontwerp van de projectsite: het kantoorgebouw, de Potterij en de uitbreiding op het aanpalend bouwperceel dat de twee gebouwen aan elkaar verbindt. Een eerste fase van de werken zal afgerond worden in het voorjaar van 2024.