De gemeenteraad gaf dinsdagavond alvast zijn goedkeuring om bij te dragen bij de aankoop, sanering en herinrichting van de site. “We zijn als bestuur heel blij met de beslissing van de gemeenteraad om samen met de Vlaamse Landmaatschappij de eerste stap te zetten om de site uiteindelijk terug te geven aan de natuur”, zegt schepen van Omgeving Jenne Meyvis (Groen). “Voor de gemeente bedraagt de investering 400 000 euro. Dat is een aanzienlijke investering, maar het biedt eindelijk een definitieve oplossing voor deze al lang bestaande ergernis voor onze inwoners. De VLM, dat eigenaar wordt, draagt 450.000 euro bij en gaat actief op zoek naar extra investeerders en Europese subsidies.”
“De herbestemming van de molens is een werk van lange adem geweest’, zegt Meyvis. “Net na de brand in 2010 werd het dossier reeds opgestart. Als bestuur zijn we herhaaldelijk in overleg gegaan met de hogere overheden en de eigenaar om te bekijken wat mogelijk was met deze zonevreemde gebouwen. Jarenlang lag een woonproject met beperkte oppervlakte op tafel.”
“Ondanks aanpassingen met de eigenaar stuitten de voorstellen telkens op nieuwe problemen”, voegt burgemeester Luc Bouckaert (CD&V) toe “Na de overstromingen in Wallonië werd het project door de hogere overheiden definitief afgekeurd vanwege het watergevoelige gebied. We zijn blij dat er nu een oplossing voor deze schandvlek is. De steeds verslechterende staat van het gebouw vormde een gevaar.”
“We zijn daarom op zoek gegaan naar mogelijke partners om te komen tot een natuurlijke invulling”, gaat Meyvis voort. “Omdat de VLM reeds actief is in de streek met verschillende landinrichtingsprojecten om linken te leggen tussen open ruimten in de Rupelstreek, kwamen zij meteen in beeld. We zijn blij dat ook zij onmiddellijk de meerwaarde ervan inzagen. Ook zijn we de eigenaar dankbaar voor de constructieve houding die hij heeft blijven aannemen.”
“Met dit engagement van de gemeenteraad kan de VLM nu naar hun raad van bestuur, om ook daar hun formeel akkoord te vragen. Na deze goedkeuring wordt een beschrijvend bodemonderzoek uitgevoerd. De sloop en sanering kunnen dan volgen. Het gebied wordt een inkompoort voor de achterliggende abdijsite en zal wat rust brengen in het dichtbebouwde lint van de Sint-Bernardse steenweg. Op die manier word weer een puzzelstukje van de groene ring rond Hemiksem gerealiseerd.”
Ook voormalig eigenaar Anthony Abbeloos, die speciaal uit Thailand overkwam, is opgetogen met de doorbraak. “De waarheid mag gezegd worden: burgemeester Luc Bouckaert en schepen Jenne Meyvis hebben steeds geijverd om een oplossing te vinden. Dankzij hen zitten we nu in de goede richting”, looft hij.
“Toch blijf ik enigszins sceptisch, ten slotte is het nog maar een intentieverklaring. De VLM kan nog geen garanties geven. Er moeten nog veel procedures worden doorlopen, zoals het bodemonderzoek. Positief is alleszins dat alle neuzen in dezelfde richting staan en dat er overeenstemming is met de bestemming van het Gewestplan.”