Arthur Orlians kankercentrum Foto: Joren De Weerdt

Oud Gasthuis in hartje Mechelen wordt na jaren leegstand uniek kankercentrum

Er is een nieuwe bestemming gevonden voor het Oud Gasthuis in de Keizerstraat in Mechelen. Op het gelijkvloers van het voormalige ziekenhuis komt een kankercentrum. Kankerpatiënten zullen er terecht kunnen voor alle randzaken die bij hun behandeling komen kijken. “Hier droom ik al jaren van”, zegt schepen Arthur Orlians, die zijn beide ouders verloor aan de ziekte.

Het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis werd gebouwd tussen 1854 en 1857 en is een van de grootste monumenten in de stad. Toch staat het gebouw al tientallen jaren leeg. In 2007 kocht de Regie der Gebouwen het pand om het gerechtshof uit te breiden, maar die plannen werden nooit gerealiseerd. Intussen stond het gebouw wel te verkrotten, tot de stad het eind vorig jaar terugkocht om de leegstand tegen te gaan en het een nieuwe functie te geven.

“Ik ben heel blij dat we kunnen aankondigen dat het Oud Gasthuis een uniek kankercentrum wordt”, zegt schepen van Gebouwen en Monumenten Arthur Orlians (Vld-Groen-m+). “Het moet een plek worden waar patiënten terecht kunnen voor alle randzaken die bij hun behandeling horen. Denk maar aan een kinesist, een dermatoloog of een gespecialiseerde kapper. Maar we willen ook dat ze er pruiken, zalfjes of speciale bh’s kunnen kopen en terecht kunnen voor aangepaste voeding, mantelzorginformatie en contact met lotgenoten. Kortom, alles moet gecentraliseerd worden.”

“Want het laatste wat een kankerpatiënt tijdens zijn behandeling wil, is van hier naar daar moeten rijden”, zegt Orlians, die zijn beide ouders verloor aan de ziekte. “Zij moeten zich kunnen focussen op hun herstel of genieten van de kostbare tijd die hen nog rest. We hadden intussen al een gesprek met Kom op tegen Kanker, die erg positief tegenover het idee staan. Zij hebben al inloophuizen, maar die zijn minder uitgebreid dan het kankercentrum dat we hier willen realiseren. Het zou uniek zijn in Vlaanderen en wellicht zelfs in Europa.”

188 diagnoses per dag

Door zijn eigen ervaringen is het een erg persoonlijk project voor Orlians. “Ik heb hier altijd van gedroomd en heb de ambitie voor een kankercentrum in de stad ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Dit is voor mij erg belangrijk en ik ben het stadsbestuur erg dankbaar dat ze het idee steunen. Ik doe dit voor mijn ouders, maar zeker ook voor de 188 mensen die dagelijks te horen krijgen dat ze kanker hebben en voor hun omgeving. We doen dit voor iedereen die ooit van veraf of dichtbij geconfronteerd werd met de ziekte.”

 

 

Om het kankercentrum vorm te geven, moet de stad nog op zoek naar partners. “Maar ik ben er zeker van dat we die snel zullen vinden”, zegt Orlians. “Want het feit dat alle randzaken gecombineerd worden, maakt het voor iedereen extra waardevol. We kijken ook naar lokale partners. Zo startte de Mechelse Lies De Nyn met speciale verzorgingsproducten voor mensen met kanker. Dat soort initiatieven willen we absoluut kansen bieden in het centrum.”

Appartementen of kantoren

De twee verdiepingen van het gebouw worden in de markt gezet. “Er kunnen appartementen of kantoren komen, dat staat nog niet vast”, zegt schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen (Vld-Groen-m+), die blij is dat het beschermde monument nu een maatschappelijke functie krijgt. “Het is moeilijk om een concrete timing voorop te stellen, maar het dossier gaat nu naar de gemeenteraad en tegen 2024 hopen we alle vergunningen te hebben. Er zijn ook nog verbouwingswerken nodig, maar tegen 2025 of 2026 kunnen de eerste delen al klaar zijn.”

 

 

“Met het kankercentrum vinden we een mooie invulling die helaas nog steeds erg relevant is. Het sluit ook mooi aan bij het nieuwe wzc Hof van Egmont dat aan de achterzijde gerealiseerd wordt. We creëren zo een warme en zorgzame plek in het hart van de stad”, zegt schepen van Welzijn Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+).

Oppositieraadslid Thijs Verbeurgt (Vooruit) vult aan. “We ijverden de voorbije jaren voor een invulling met maatschappelijke meerwaarde. Die werd nu gevonden. Daar zijn we erg blij mee. We hopen dat ook de verdiepingen een waardevolle bestemming krijgen, bijvoorbeeld voor betaalbaar wonen.”