Rozemie Smissaert van Spetters uit Bonheiden is zonder twijfel een originele ondernemer. Ze is talentcoach en creatief agoog, en noemt zichzelf kindertalentenfluisteraar.
Zondag 18 september organiseert ze in de Botanique op de Vijfhoek in Mechelen in samenwerking met Villa 32 de eerste pop-up kindertalentenfluisteraar. Samen met andere kindertalentfluisteraars gaat Rozemie er talenten ontdekken en talentgesprekken voeren. “Kinderen die hun sterke kanten kennen en leren gebruiken, kunnen uitdagingen beter aan. Zo maken we hen sterker”, zegt Rozemie. “Ieder kind gaat naar huis met zijn eigen talentenmap.”
Rozemie werkt al lang met kinderen. “Vanuit mijn jarenlange ervaring in het onderwijs wilde ik kinderen laten stralen en tevreden zijn met wie ze zijn. Het label kindertalentenfluisteraar is dan ook een mooie aanvulling bij het werk dat Spetters doet. Via kunsteducuatieve workshops worden kinderen gestimuleerd om te proberen, te durven en te ontdekken tijdens een creatief proces. En niet alleen kinderen maar ook jongeren, volwassenen en scholen kunnen terecht bij Spetters voor talentcoaching.”
De bal ging aan het rollen met pop-ups in Gent, een initiatief van o.a. talentenfluisteraar en talentencoach Luk Dewulf, auteur van diverse publicaties over talent. Op de pop-ups konden kinderen langskomen voor een gratis talentgesprek. “Vervolgens werden we door scholen gevraagd om talentworkshops in klassen te organiseren. Ook het Beroepenhuis deed een beroep op de kindertalentenfluisteraar, en overal was het een succes. Ondertussen hebben maar liefst 750 kinderen in Gent op die manier de kans gekregen om hun talenten te leren kennen.”
Heel wat mensen vroegen tijdens de pop-ups of ze ook kindertalentenfluisteraar konden worden. “Daartoe werd in samenwerking met Els Pronk een label uitgewerkt. Mensen die het label verwerven, engageren zich om in hun eigen gemeente jaarlijks enkele pop-ups te organiseren. Gaandeweg ontstond de ambitie om in elke gemeente in Vlaanderen en Nederland een kindertalentenfluisteraar te hebben die jaarlijks enkele pop-ups organiseert, zodat in principe elk kind in Vlaanderen en Nederland zijn talent kan leren kennen.In Bonheiden werd in juni ondertussen ook al een pop-up georganiseerd. “
Ondertussen hebben al meer dan 30 mensen het label ontvangen, en nog 20 anderen zijn in opleiding. “Dit project is nog geen half jaar bezig en nu al creëert het zoveel enthousiasme. Het zal verder onderdak krijgen binnen de vzw The Talent Revolution (in oprichting) die talentontwikkeling zo breed mogelijk wil stimuleren.”