Boerenmarkt De Boerenmarkt vindt plaats achter het gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver. — © Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Ook op Katelijnse Boerenmarkt maakt standhouder slachtoffers met peperduur fruit: “500 euro voor enkele zakjes”

De getuigenissen over peperduur fruit op een braderie in De Klinge klinken bekend in de oren bij de gemeente Sint-Katelijne-Waver. Na haar jaarlijkse Boerenmarkt kreeg ze een viertal klachten van gedupeerden die wel heel erg veel betaalden voor hun fruit. Een van hen diende klacht in bij de politie.

De Boerenmarkt, een evenement met ambachtelijke producten en handgemaakte spulletjes, vond begin mei plaats op het plein achter het gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver. Het heeft er alle schijn van dat een marktkramer met exotisch fruit ook daar zijn slag heeft geslagen. “Waarschijnlijk gaat het om dezelfde marktkramer, maar wij kunnen dat niet bevestigen”, zegt Jeroen Baeten (N-VA), schepen van Evenementen.

De manier van werken van de standhouder in kwestie was alleszins dezelfde dan op de Kalseibraderij in De Klinge (Sint-Gillis-Waas). “Klanten krijgen proevertjes, vervolgens betalen ze hun aankopen contactloos en pas later merken ze hoeveel geld ze ervoor betaalden”, vertelt de schepen.

Meteen na de Boerenmarkt liepen bij de gemeente klachten binnen over één specifiek kraam, een van de grootste op het evenement. “Een van de bezoekers betaalde 500 euro voor enkele zakjes fruit, iemand anders 12 euro voor een stuk ananas”, zegt Baeten. Het was overigens niet de eerste keer dat de standhouder in negatieve zin opviel. Vorig jaar rezen er vragen over de opvallend hoge prijzen voor producten zoals kaas en olijven.

Duidelijk afficheren verplicht

“Sindsdien verplichten we standhouders om hun prijzen duidelijk te afficheren, maar dat is duidelijk nog niet genoeg”, vertelt schepen Baeten. Daarom wil de gemeente Sint-Katelijne-Waver de betrokken marktkramer weren voor de editie van 2025. “Dan nog is het afwachten of de handelaar zich niet onder een andere naam aanmeldt. Wij gaan dat goed in de gaten houden.”

De gemeente gaf de gedupeerde marktbezoekers de raad om klacht in te dienen bij de politie. “Onze wijkpolitie zit in hetzelfde gebouw en heeft momenteel één klacht ontvangen”, zegt de schepen. Hij gaat er van uit dat veel gedupeerden die enkele tientallen euro’s betaalden, ook al is dat te veel voor wat zij kochten, niet de moeite doen om naar de politie te stappen.