vormde zijn zaak Barraf om tot een concept bakery en foodbar op het Lierse Leopoldplein. Foto's: Joren De Weerdt. vormde zijn zaak Barraf om tot een concept bakery en foodbar op het Lierse Leopoldplein. Foto's: Joren De Weerdt, Raf Van de Velde voor het Casinogebouw. Foto: Alain van Veldhoven.

Ondernemer Raf bouwt Casinogebouw om tot “conceptbakkerij” en foodbar

Menig pendelaar heeft het al opgemerkt: horecazaak Barraf huist sinds deze zomer in het statige Casinogebouw op het Leopoldplein in Lier. Zo vervelt de zeven jaar oude koffie- en cupcakesbar uit de winkelstraat naar een foodbar met concept bakery bij het station.

Menig pendelaar heeft het al opgemerkt: horecazaak Barraf huist sinds deze zomer in het statige Casinogebouw op het Leopoldplein in Lier. Zo vervelt de zeven jaar oude koffie- en cupcakesbar uit de winkelstraat naar een foodbar met concept bakery bij het station. Een concept wat? “Het is een term die ik zelf verzonnen heb”, zegt uitbater Raf (ja, vandaar Barraf) Van de Velde. “Het is hetzelfde als een concept store, maar dan op bakkerijniveau. Ik werk samen met warme bakkers uit de regio die ambachtelijke producten maken. Vele kleinschalige specifieke maaksels dus, die hier op één plaats te vinden zijn.”

Op de toonbank van Barraf ligt een tiental speldozen uitgestald van de splinternieuwe Lierse editie van Monopoly. De locatie is niet toevallig, want bij het vakje ‘Leopoldplein’ staat niet het neoclassicistische stationsgebouw, maar een afbeelding van het Casino met daarop de naam Barraf. De keuze voor dat pand is niet eens zo vreemd, want tien jaar voor het station in 1861 werd opgetrokken stond er al een casino op deze hoek van het Leopoldplein. Casino’s waren destijds nog geen gokhallen, maar ontmoetingsplekken voor mensen die op zoek waren naar verschillende vormen van ontspanning, zoals orkesten bijwonen, koffiedrinken of boeken lezen.

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Raf Van de Velde voor het Casinogebouw. Foto: Alain van Veldhoven
Raf Van de Velde voor het Casinogebouw, nog voor de verbouwingen. Foto: Alain van Veldhoven

Uitbater Raf (32) is in zijn nopjes dat met zijn overstap de oorspronkelijke functie van het pand weer tot zijn recht komt. “Dit was de place to be om te ontspannen. Ik vind het enorm fijn om dat oude idee te vertalen naar het heden. Om hier een plek van gezellig samenzijn van te maken.”

“De verbouwingswerken sleepten lang aan doordat we meer authentieke elementen blootlegden dan gedacht. Het plafond, de glas-in-loodramen, vloertegels en deurstijlen hebben we gereconstrueerd. De gevel hopen we nog aan te pakken. Die wordt nog opener met meer glaspartijen.”

“De eerste maanden na de opening in juli zijn ‘crazy’ geweest”, vertelt Raf terwijl hij zijn blik door de verbruikszaal laat dwalen. “Ik ben heel blij dat we de overstap gemaakt hebben. Naast de enorme zuidtuin hebben we 52 plaatsen binnen en 12 overdekte buitenplaatsen. Toch hebben we al moeten zeggen dat we helemaal vol zitten.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

vormde zijn zaak Barraf om tot een concept bakery en foodbar op het Lierse Leopoldplein. Foto's: Joren De Weerdt.
Foto: Joren De Weerdt.

Concept bakery

Het succes teert niet louter op de setting en geschiedenis, want ook qua aanbod valt er heel wat over Barraf 2.0 te vertellen. “We zijn geëvolueerd naar een foodbar met een ontbijt- en lunchkeuken, gecombineerd met een concept bakery. Dat is een term die ik zelf verzonnen heb. Het is hetzelfde als een concept store, maar dan op bakkerijniveau. Ik werk samen met warme bakkers uit de regio die ambachtelijke producten maken. Vele kleinschalige specifieke maaksels dus, die hier op één plaats te vinden zijn.”

“Zo kun je bijvoorbeeld de koekjes van Koekebakkevlaaien uit Lier, brownies en bananenbrood van Baked uit Retie, brood van Atelier Copains uit Brasschaat en focaccia’s van Baksel uit Stekene terugvinden in de bakkerij. Cupcakes, broodpudding en carrotcake maken we nog zelf. Zo willen we ons assortiment gevarieerd houden zonder het ambachtelijke te verliezen.” In de foodbar kun je terecht voor ontbijt of lunch. Denk aan toast avocado met spiegelei en gerookte zalm, croque-monsieurs en pokébowls. “In de namiddag doen we apéro met allerlei wijnen, bieren, cocktails, mocktails en leuke borrelplankjes. We hebben ook al trouwrecepties, afterworks en babyshowers in goede banen geleid.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

vormde zijn zaak Barraf om tot een concept bakery en foodbar op het Lierse Leopoldplein. Foto's: Joren De Weerdt.
Foto: Joren De Weerdt.

Hip

Die groei kon Barraf niet verwezenlijken zonder zelf van gelaat te veranderen. “Klanten zeggen dan we van een snelle-koffieplek in een echte ontmoetingsruimte zijn veranderd”, gaat Raf verder. “Er is meer ruimte rond de tafels en we hebben veel mensen die komen lunchen, soms in grote groepen. Bestellingen lopen via QR-codes die je met de smartphone inscant. Het persoonlijk contact om dat uit te leggen, duurt langer dan een papieren menu uitdelen en zo verspilt mijn personeel geen tijd aan vijf keer naar dezelfde tafel lopen vooraleer iedereen besteld heeft. We krijgen uiteraard meer pendelaars over de vloer in de bakkerij, over het algemeen vind ik dat het cliënteel jonger is geworden. Dat ligt aan ons interieur, de borden, het aanbod, de locatie,… Barraf is nu Instagrammable.” Stationsbuurt

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

vormde zijn zaak Barraf om tot een concept bakery en foodbar op het Lierse Leopoldplein. Foto's: Joren De Weerdt.
Raf Van de Velde in zijn zaak Barraf. Foto: Joren De Weerdt.

De ondernemende dertiger denkt niet dat Barraf een hip eiland zal blijven op het vergruisde Leopoldplein met zijn aftakelende station. “Je merkt dat de buurt hoopt dat de stationsbuurt aan een opwaardering bezig is en dat wij en fietsenwinkel Velocity daarvan de eerste symptomen zijn. Als je kijkt naar wat er met de wijk Het Looks gebeurd is, ben ik vrij zeker dat dit een nieuwe ontwikkelingspool voor Lier kan zijn. Iemand moet de pionier zijn. (lacht) De ontsluitingsweg tussen het plein en de ring komt er aan. Als nu het cultureel centrum en het VTI ook naar hier verhuizen, zijn we helemaal op de goede weg.