We worden de laatste tijd om de oren geslagen met zaken die te maken hebben met artificiële intelligentie. Heel wat mensen komen er ook dagelijks bewust of onbewust mee in aanraking. Toch weet lang niet iedereen wat het is, hoe het werkt en wat de gevaren en mogelijkheden zijn. Om dat duidelijk te maken aan de bezoekers, opent deze week de nieuwe themazone AI! Die is hoofdzakelijk gericht op jongeren van 12 tot en met 18 jaar.
“Daarmee focussen we op het oudste deel van onze doelgroep”, zegt Marjan Verhaegen, COO van Technopolis. “Het is de groep die het meest met AI in contact komt en er vaak ook bewust mee bezig is. Toch weet nog lang niet iedereen wat het precies is. Zo ontstaat er een digitale kloof. Om die te verkleinen, bouwden we verschillende interactieve installaties waar de bezoekers mee aan de slag kunnen gaan. Ze krijgen er ook veel uitleg.”
LEES OOK. Technopolis wint award voor ‘Bestuur van het Jaar’
Zo worden de bezoekers bij het binnenkomen van de zone geconfronteerd met de Surveillance Speaker. Dat is een kunstwerk van Dries De Poorter. Het bestaat uit een camera en een luidspreker die via AI beschrijven wat ze precies zien. Nadien worden de jongeren ondergedompeld in een wereld met sprekende cactussen, waar je kan proberen raden of een foto echt is of gemaakt werd door AI en waar je via deepfake je eigen gezicht kan laten vervangen door dat van pakweg Sylvester Stallone.
Bewustwording
“Op die manier willen we de bezoekers niet alleen wijzen op de vele mogelijkheden, maar ook op de risico’s”, zegt Verhaegen. “Zonder veel moeite kunnen videobeelden getrukeerd worden en kan zelfs je stem gekopieerd worden. Dat zijn dingen waar iedereen zich bewust van moet zijn. We nemen geen stelling in. We zeggen niet of bepaalde zaken goed of slecht zijn, maar tonen wel hoe het werkt en laten de bezoekers op basis daarvan zelf een oordeel vellen.”
De bezoekers kunnen ook zelf aan de slag met ChatGPT of een tool om beelden te genereren. “Want er wordt vaak gedacht dat iedereen AI al gebruikt, maar dat is zeker niet het geval”, klinkt het. “Daarom willen we hen hier de mogelijkheid bieden om het uit te proberen. Bovendien kunnen klassen ook een begeleide rondleiding door de zone aanvragen. Op die manier krijgen ze nog meer uitleg en ontdekken ze nog meer over artificiële intelligentie.”
Stem gekopieerd
De leerlingen van de Steinerschool in Lier waren bij de eerste om de AI-zone uit te proberen. “Ik heb onder meer mijn stem ingesproken”, zegt Louise (15), die de installaties uitprobeerde samen met vriendinnen Fenna (14) en Noor (15). “De computer gebruikte dat nadien om mijn stem te kopiëren en er dingen mee te zeggen die ik zelf nooit heb gezegd. Dat is best griezelig. Ik wist echt niet dat dat kon. Zo hebben we al veel bijgeleerd.”
ChatGPT
Sunanda en haar klasgenoot Trijn (beide 15) gebruiken artificiële intelligentie al regelmatig. “Om samenvattingen te maken, gebruik ik al wel eens ChatGPT”, zegt Sunanda. “Dat is heel erg makkelijk. Maar ik merk ook dat het niet feilloos is. Zo stonden er eens foute data in, die ik via Google wel correct vond. De installaties op Technopolis toonden ons ook dat er nog geregeld fouten zitten in de AI-systemen, en dat we ze dus zeker niet zomaar blindelings mogen volgen om ons huiswerk te maken.”