Uitvaartverzorging Winkelmans Foto: RR

Nieuwe begrafenisondernemer start in centrum van Nijlen: “Mensen geven er tegenwoordig graag een persoonlijke touch aan”

Op het Kerkplein van Nijlen is uitvaartverzorging Winkelmans van start gegaan. Het bedrijf kan rekenen op heel wat ervaring in de sector en staat nu voor een nieuwe start.

Chris Haest (50) heeft in het Nijlense al heel wat mensen begeleid naar hun laatste rustplaats. “Ik heb zeventien jaar bij Ivan, Petra en Maria van Van Tendeloo-Verhagen gewerkt. In die tijd heb ik meer dan drieduizend uitvaarten mee verzorgd. De zaak Van Tendeloo-Verhagen is vorig jaar overgenomen door een grote speler en dan heb ik beslist om weg te gaan. In tussentijd heb ik als freelancer voor andere begrafenisondernemers gewerkt, van Oost-Vlaanderen tot Limburg”, vertelt Chris.

Stilaan begon het idee te rijpen om zelf een zaak te starten, met dochter Yana Eykmans en schoonzoon Joeri Winkelmans. “Nu hebben we de stap gezet. Joeri heeft eerder al gewerkt als drager en Yana weet niet anders dan dat ik thuis over uitvaarten aan het spreken was. Ze volgen ook beiden nog een bijkomende opleiding.”

 

 

 

“We werken vanuit ons huurpand op het Kerkplein, links naast brasserie ’t Wit Huys. Vooraan hebben we een winkel en er is ook ruimte voor begroetingen achteraan. We hebben er ook plaats om gesprekken met de nabestaanden te voeren, al gebeurt dat meestal bij de mensen thuis. We zijn zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 bereikbaar en dat is zoals het volgens ons hoort in deze sector. Dat vinden mensen heel belangrijk”, zegt Chris.

Persoonlijke touch

De uitvaartsector is sinds corona wel veranderd, merkt hij. “Mensen hebben steeds meer duidelijke wensen. We doen er alles voor om die te verwezenlijken. Mensen geven er tegenwoordig graag een persoonlijke touch aan en wij zorgen ervoor dat het dat afscheid wordt dat de mensen graag willen. Zo hebben we al eens een uitvaart in een tuin gedaan, of zorgen we voor speciale attributen of benodigdheden. Ongeveer 60% kiest trouwens voor een dienst in de kerk, 40% heeft liever een aula.”

“Of dit geen triestige sector is om in te werken? Zo zien we het zeker niet. We doen dit met hart en ziel. Het gevoel dat je iets kan betekenen voor mensen op een moeilijk moment in hun leven, dat is veel waard. Vanaf het moment dat je dit als een zware job bekijkt, dan is het tijd om te stoppen”, klinkt het.