Het aantal cafés daalt. Dat is een landelijke trend die sinds de coronacrisis ook in Mechelen duidelijk voelbaar is. Om de horeca te ondersteunen en het nachtleven in de Dijlestad een boost te geven, gingen verschillende partijen rond de tafel zitten. Samen maakten ze een actieplan voor een levendiger Mechelen. Dat plan, dat maandag werd voorgesteld in De Hanekeef, omvat vijftien concrete maatregelen.
“Met het actieplan wordt er tegemoet gekomen aan een aantal frustraties en opmerkingen waar de Mechelse horeca al lange tijd mee rondloopt”, zegt Raf Pauwels, die op de Vismarkt Bar Popular en het Ankertje aan de Dijle uitbaat. “Zo is het goed dat er meer politiepatrouilles komen. Die patrouilles gebeuren nog steeds in burger, maar de agenten zullen zich wel kenbaar maken aan het personeel. Zo weten we wanneer de politie aanwezig is. Dat was nu vaak niet het geval.”
Daarnaast worden er ook enkele procedures vereenvoudigd. Cafés zullen bijvoorbeeld in één keer verschillende evenementen kunnen aanvragen en de doorlooptijd bij het evenementenloket wordt verkort. Die bedraagt nu nog zes weken. “We passen ook het horecareglement aan. Daardoor zullen cafés later op de avond nog muziek kunnen spelen zonder dat ze een evenementenaanvraag moeten indienen”, zegt Mechels schepen Arthur Orlians (Vld-Groen-m+).
Ook Mechelen Feest springt op de kar en laat evenementen zoals Parkpop bewust niet te lang duren. Zo kunnen mensen nadien nog op café. “Ik wil de horeca enorm bedanken”, zegt Mechelen Feest-voorzitter Kristof Calvo (Vld-Groen-m+). “Want tot 3u aan de toog hangen is leuk, maar tot 3u een café openhouden is nog iets anders. We zijn dan ook blij dat verschillende cafés hun schouders zetten onder dit project voor een bruisend nachtleven in Mechelen.”
Nachtclub
Verder worden uitgaansplaatsen zoals de stationsomgeving en de Vismarkt extra in de kijker gezet en hoopt de stad ook nieuwe zaken te mogen verwelkomen aan de Thomas More Hogeschool. “En we zijn ook niet tegen de komst van een nachtclub, want dat is de perceptie die soms leeft”, zegt schepen Orlians. “Het is als stad niet onze taak om zelf een nachtclub uit te baten, maar we willen samen met geïnteresseerde partijen wel bekijken waar er op een goede manier zo’n club kan komen.”
Het evenwicht tussen laat uitgaan in de stad en de vele mensen die er wonenen dus ook slapen, is broos. Dat beseffen de verschillende partijen die het actieplan maandag ondertekenden. “Maar we zijn blij dat er aandacht wordt geschonken aan de zaken in de binnenstad, want de voorbije jaren leek het alsof alles naar de rand werd geduwd. Dat er naar ons geluisterd wordt en we samen een breed gedragen actieplan konden opstellen, kunnen we dan ook alleen maar toejuichen”, aldus Raf Pauwels.