Mout is een van de vier basis ingrediënten nodig om bier te brouwen. En mout is het ontkiemde en gedroogde eindproduct van een proces dat start bij gerst. Daarin ligt de kerntaak van Mouterij Albert, onderdeel van Alken-Maes, wat dan weer deel uitmaakt van de Heineken. De Mouterij ligt een beetje weggestopt langs het kanaal in Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands) maar verscheept mout naar meer dan dertig landen wereldwijd.
“Van Mexico en Zuid-Afrika tot Nederland en Vietnam, de reis begint hier in Puurs-Sint-Amands”, zegt Shona Thomas, Manager van Mouterij Albert. “Op jaarbasis wordt hier ongeveer zo’n 375.000 ton mout geproduceerd, omgerekend goed voor zo’n 10 miljard pintjes.” In België gaat de mout richting de Cristal brouwerij in Alken, bekend van de gelijknamige pils en bieren zoals Maes, Desperados en Grimbergen en de Mort Subite Brouwerij in Kobbegem.
Jobdag
Mouterij Albert is op zoek naar acht nieuwe operaten om hun team van ongeveer 60 groot te vervoegen en organiseert daarom een jobdag. “Wat wij aanbieden is een boeiende job in een toffe werkomgeving”, zegt Thomas. “Iedereen bij Mouterij Albert werkt aan hetzelfde doel: mout van de hoogste kwaliteit produceren zodat onze collega’s er fantastische bieren mee kunnen brouwen. Vandaar ook de slogan van onze rekruteringscampagne proud op onze mout!”
Tijdens de jobdag van 25 januari krijgen deelnemers een rondleiding door de mouterij. “Aan het einde is er tijd om in gesprek te gaan met enkele collega’s om te leren over wat werken bij Mouterij Albert betekent.”