MoTuM mikt op innovatie in AGV

MOTUMHet Mechelse MoTuM, geleid door het ondernemende duo Pieter Van Caesbroeck en Lieve Bussels, is in amper drie jaar uitgegroeid tot een belangrijke speler in het domein van intelligente AGV-systemen. Een AGV of Automated Guided Vehicle is een mobiele robot die ladingen binnen een productieproces en magazijnen transporteert op een volautomatische manier. MoTuM vertrekt van bestaande heftrucks en voorziet die van de nodige software die de sturing van het voertuig op zich neemt op basis van een positioneersysteem.

Drie jaar na de oprichting in 2011 heeft het bedrijf twaalf werknemers en realiseerde het al zes grote AGV projecten. Innovatie is een continu aandachtspunt binnen het bedrijf en de helft van het team werkt op R&D. “Onze software onderscheidt zich vooral door de erg intuïtieve manier waarop installaties opgezet kunnen worden bij onze klanten. We moeten enkel nog een grafische lay-out maken van de paden die gereden moeten worden door de AGV”, zegt Pieter Van Caesbroeck. “De MoTuM-oplossing is niet langer een server die het verkeer van de vloot regelt. Alle voertuigen beslissen autonoom over de routes die ze volgen en onderhandelen onderling over de voorrangsregels.”

Het bedrijf sloot strategische partnerships af met SSI Schäfer en Nacco/Hyster. De eerste is wereldwijd de grootste automatiseerder in warehouses en is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties. De tweede is wereldwijd de derde grootste leverancier van magazijntrucks en geeft MoTuM toegang tot een heel groot netwerk om haar producten te gaan commercialiseren.

Voor de ontwikkeling van de software klopte Motum aan bij het Innovatiecentrum. Via het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) kreeg het bedrijf een LMO-subsidie. Ook voor onderzoek werden partnerships afgesloten. Universiteit Antwerpen bracht haar kennis in bij het uitdokteren van het routeringsalgoritme. Hogeschool West-Vlaanderen werkte mee aan de user interface en Karel de Grote Hogeschool en Sirris ondersteunden bij het vastleggen van de architectuur.
Het bedrijf wil ondertussen verder inspelen op de groeiende markt van de e-commerce. Een O&O projectaanvraag is goedgekeurd bij het IWT in samenwerking met KULeuven en Ugent. “Wij beschouwen partnerships als een natuurlijk onderdeel van onze groei- en innovatiestrategie”, zegt Lieve Bussels. Samenwerking laat MoTuM duidelijk toe om sneller kennis op te bouwen en die kennis ook sneller te vertalen naar marktrijpe toepassingen.