Eén jaar geleden ging het nieuwe inburgeringsdecreet van start. Nieuwkomers in Vlaanderen die inburgeringsplichtig zijn, moeten een inburgeringsprogramma volgen. Het Agentschap Integratie en Inburgering begeleidt de nieuwkomers om dit traject vlot af te leggen.
Regiomanager Patrick Bosmans van het Agentschap Integratie en Inburgering legt het hervormde traject uit. “Het inburgeringsprogramma bestaat uit vier onderdelen. De nieuwkomers volgen een cursus maatschappelijk oriëntatie, ze leren Nederlands, ze moeten binnen de twee maanden ingeschreven zijn bij VDAB en ze volgen een participatietraject. Elke nieuwkomer krijgt hiervoor een trajectbegeleider om hen te ondersteunen en tips te geven. Ondertussen kunnen de nieuwkomers al aan het werk gaan en schaven ze hun Nederlands meteen bij, want de werkvloer is de perfecte plaats om een taal te leren.”
“Nieuwkomers zitten meestal in een kwetsbare positie en het is belangrijk dat ze een gelijke kans krijgen. Nektari is een mooi voorbeeld. Ze bieden een houvast en geven de juiste begeleiding. Vanaf het moment dat de nieuwkomers aan het werk zijn, laten we ze los en staan ze op eigen benen. Het is een mooie en dankbare job”, voegt hij er nog aan toe.
Het bedrijf Nektari heeft ondertussen 600 werknemers in dienst, waarvan een 150-tal kwetsbare profielen. “Bij ons kunnen nieuwkomers al aan het werk tijdens hun inburgeringsproces. We vinden het heel belangrijk om de kleine drempels die makkelijk te overwinnen zijn niet langer te negeren. Daarom krijgen nieuwkomers bij ons de kans om Nederlandse lessen te volgen. Ze komen dan bijvoorbeeld in de voormiddag werken en krijgen in de namiddag les. We voorzien ook flexibele werkuren voor moeders die geen opvang voor hun kinderen kunnen voorzien. Daarnaast zorgen we ervoor dat iedereen op het werk geraakt door fietslessen en een fiets aan te bieden,” licht Gedelegeerd Bestuurder Bruno De Maeyer toe.
Fatou Seck is een van de werknemers die begeleiding kreeg in Nektari. “Ik besef dat ik een mooie kans heb gekregen en daar ben ik heel blij om. ’s Morgens kom ik werken en in de namiddag krijg ik Nederlandse les. Ook op de werkvloer spreken we Nederlands met elkaar, zo blijven we altijd oefenen. Ik werk hier heel graag. Nektari is mijn eerste job en dat zal ook mijn laatste job zijn, want ik wil hier lang blijven.”
Positieve evolutie
Volgens Somers heeft het nieuwe inburgeringsprogramma voor een positieve evolutie gezorgd. “Waar in januari vorig jaar slechts 17% van de nieuwkomers werd ingeschreven bij VDAB is dat nu 83%. De absolute doelstelling is natuurlijk dat 100% zich inschrijft, maar dit is al een mooie vooruitgang”, zegt hij.
“Dankzij de nieuwe inburgeringscursus helpen we nieuwkomers makkelijker aan werk. Een loutere inschrijving bij VDAB is dus niet voldoende. Een goede begeleiding op de arbeidsmarkt is cruciaal om mensen kansen te geven. Op veel werkplaatsen kan je Nederlands leren op de werkvloer. Werken geeft je daarnaast een extra netwerk, waardoor je sneller volledig tot de maatschappij kan behoren. Het valt op dat 40% van de inburgeraars hooggeschoold zijn en het is belangrijk dat ook zij hun volledige talenten kunnen gebruiken op onze arbeidsmarkt.”