Suppen, rechtopstaand peddelen op een surfplank, is tegenwoordig heel populair. Zeker tijdens warme dagen. Benny Boydens vond zo’n acht jaar geleden het gat in de markt toen hij tochtjes begon aan te bieden op de Dijle in de Mechelse binnenstad. Nadat de Mechelaar beroepsmatig een nieuwe uitdaging aanging, ging zijn echtgenote Julie Thissen op zoek naar een overnemer.
Recent stapte Mechelaar Nory Es-sadiki (24) mee in de zaak en de jonge ondernemer pakt meteen uit met een nieuwigheid: sup-fietsen. “Daarmee zorgen we voor een primeur in Vlaanderen. We verhuren veel sups, maar we wilden eens iets nieuws uitproberen”, zegt hij. Dat zijn sup-bikes geworden. “We hebben er aangekocht en we verkopen ze ook.”
Geen klassieke waterfiets
Mechelen is de eerste stad waar de sup-fietsen worden gelanceerd. “Het is onze bedoeling om ze later in andere Vlaamse steden op het water te laten gaan”, vertelt Nory. De sup-bikes verschillen van klassieke waterfietsen: op twee sup-planken is een fiets gemonteerd. “Je kunt over het water fietsen, zonder risico om in het water te vallen. Bij suppen is dat anders. Daar belandt gemiddeld een op de tien deelnemers wel eens in het water”, legt Nory uit.
De voorbije dagen heeft hij de sup-fietsen zelf uitgebreid getest. “Ik vond het super leuk, ik was er helemaal van in de ban. Wij willen iedereen de sup-bikes leren kennen. Het is echt geweldig, ook om de stad eens op een andere manier te ontdekken. Je kunt rustig over het water varen, stapvoets eigenlijk, en op het gemak genieten van al het moois om je heen”, vertelt Nory.
Tocht van een uurtje
Een tocht met een sup-fiets van een uurtje kost 25 euro. Vertrekken doe je aan de aanlegsteiger vlak bij het ViaVia-restaurant in de Kruidtuin. Vanaf daar kan je met de fiets op het water tot net voorbij de Vismarkt, aan de Kraanbrug. “Die is net iets te laag, om eronderdoor te kunnen met onze sup-bike.”
Piet Hein Liebens en zijn zoon Daniël probeerden de sup-fietsen al eerste uit. “Ik heb wel al met een catamaran gezeild, maar op een sup heb ik nog noot gestaan”, zegt hij. Zoonlief was er meteen mee weg. “Het is een avontuur en dus ook een beetje zoeken. Om te draaien, moet je bijvoorbeeld een beetje achteruit trappen. Van zodra je die techniek onder de knie hebt, is het genieten”, zegt Nory. De Dijle in hartje Mechelen is meer dan ooit een gegeerde plek voor avontuurlijke activiteiten op het water.