MECHELEN/KINSHASA – Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders opende maandag officieel de nieuwe Belgische ambassade in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Dit is een knappe realisatie van de Mechelse bouwgroep Willemen, en het eerste passiefgebouw in Centraal-Afrika.
Met een kantoorruimte van 5.371,5 m² op een terrein van 1,3 hectare is de Belgische ambassade de grootste diplomatieke post van België in het buitenland. Een deel van het gebouw is bestemd voor de Nederlandse en Luxemburgse vertegenwoordiging in de Democratische Republiek Congo.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken koos Willemen in 2014 als hoofdaannemer voor dit project. Het was voor Willemen de allereerste opdracht op het Afrikaanse continent. Drie jaar later zijn er voor de groep op dit continent nog een aantal projecten bijgekomen: een industrieel platform voor Danone en industriële gebouwen voor havenbedrijf TMPA, beide in het Marokkaanse Tanger.
Het team van Willemen in Congo bestond uit zes mensen die nauw samenwerkten met lokale bouwvakkers. Het gebouw is een luchtdichte betonstructuur met aluminium buitenschrijnwerk. Er werd zo veel mogelijk gebruikgemaakt van lokaal beschikbare materialen. “De tropische hitte en hoge luchtvochtigheid leggen speciale technische eisen op. Regen en wind kunnen in Kinshasa uit alle richtingen komen. De vier gevels moeten er op dezelfde manier tegen bestand zijn”, legt directeur buitenlandse operaties (Afrika) Wim De Grauwe uit.
Bij een blowerdoortest, waarbij het luchtverlies in een gebouw wordt gemeten, behaalde het ambassadegebouw een zeer goede score. Wim De Grauwe: “Met trots kunnen we meedelen dat de nieuwe ambassade een waarde van 0,56 behaalde. Daarmee is dit het eerste passiefgebouw in Centraal-Afrika.”
Atrium
Het gebouw bestaat uit twee modules die met elkaar verbonden zijn door een 14 meter hoog atrium met geventileerd dak. “Het atrium is het publieke deel van de ambassade. Vanuit het atrium kijk je uit op de passerelles en wandelgangen van de besloten verdiepingen, waar de diplomaten, de militaire vertegenwoordigers en de verschillende afvaardigingen hun stek hebben”, vertelt De Grauwe.
De vijfde verdieping bestaat gedeeltelijk uit een wandeldak dat als terras kan fungeren bij VIP-ontvangsten. Je vindt er ook een restaurant. De klimaattechnische groepen staan op het dak, waar witte kunststofbanen een groot deel van het zonlicht reflecteren.
Bedrijven van de groep Willemen werken momenteel nog aan twee Afrikaanse projecten: de werken aan de eerste geautomatiseerde containerterminal van Afrika in de haven van Tanger zijn al bezig, en Cosimco start binnenkort in het Marokkaanse Rabat met de bouw van alweer een Belgische ambassade.