atelierprepare

Mercado in Mechelse Geitestraat verwelkomt eerste klanten: “Onze producten zijn zo veel mogelijk lokaal”

De vernieuwde Geitestraat in hartje Mechelen heeft er een leuk adresje bij. Slager Rudy Andries heeft zijn Vleesatelier Andries uitgebreid met een mercado. Bij Atelier Préparé kan je ook op zondag terecht voor boodschappen.

Sinds de herinrichting zit er duidelijk beweging in de winkelstraat tussen de Bruul en de IJzerenleen. Geregeld staan er gevels in de steigers en afgelopen zomer verhuisde Jacob’s Conceptstore nog naar een groter winkelpand in de Geitestraat. Rudy Andries heeft ondertussen al meer dan drie jaar een slagerij in de straat. Die draait zo goed dat de handelaar besliste om in het pand ernaast, de vroegere stoffenwinkel van de familie Bervoets, een tweede zaak te openen.

“In mijn hoofd liep ik al langer rond met plannen voor een mercado zoals je die vaak in Spanje ziet. Een concept zoals dit was in Mechelen en omgeving nog niet te vinden”, zegt Rudy. Ruim vier jaar geleden opende in de Huidevettersstraat natuurlijk de Vleeshalle, maar de markthal groeide uiteindelijk uit tot een smaakmarkt. Bezoekers komen er vooral om te genieten en om iets te eten en te drinken, maar niet echt om boodschappen te doen.

Lees ook: Tien vernieuwde handelspanden op komst in pas aangelegde Geitestraat

Vers bereide gerechten

Daar ligt bij Atelier Préparé wel de focus op. “Mensen die na de openingsuren van onze slagerij of op zondag graag nog een stukje vlees willen, kunnen dat hier voorverpakt vinden”, vertelt Rudy. In de koeltoog liggen vers bereide gerechten zoals tong in madeirasaus en Mechelse koekoek. Na weken intensief verbouwen, heeft hij eind vorige week de deuren van zijn mercado geopend. “Ik heb daar bewust niet te veel ruchtbaarheid aan gegeven. Ik ben nogal een perfectionist en ik wilde rustig inlopen.”

Lees ook: Jacob’s Conceptstore verhuist naar nieuw pand in Geitestraat

Wie de nieuwe zaak binnenwandelt, merkt meteen dat het nieuwe atelier zich richt op de meerwaardezoeker. “Ik wil kwaliteit bieden tegen een betaalbare, eerlijke prijs. Ik wil niet het schaamrood op de wangen krijgen”, zegt Rudy. Voor de aanvoer van zijn producten werkt hij in hoofdzaak samen met collega-ondernemers uit de streek.

Warme bakkers

“De producten die we verkopen, zijn zo veel mogelijk lokaal. Groenten zoals bloemkolen en sla komen bijvoorbeeld rechtstreeks van de boer in Hombeek”, zegt Rudy, die zelf van Hombeek afkomstig is. Daarnaast gaat hij ook prat op rechtstreekse aanvoer vanuit de veiling in Sint-Katelijne-Waver.

Voor brood en patisserie werkt de ondernemer samen met verschillende leveranciers. “Zo hebben we dagelijks het aanbod van Broodbroeders dat we verkopen tegen dezelfde prijs. Voor andere broden en patisserie werk ik samen met Melange, een warme bakker uit Kapelle-op-den-Bos. Kleine gebakjes komen van de Mechelse patissier Touché”, legt Rudy uit.

Voor zijn aanbod verse vis en boeketjes bloemen doet Rudy dan weer een beroep op collega-marktkramers. Zelf heeft hij meer dan 25 jaar op de markt gestaan. “De wijnen zijn voor ons geselecteerd door de mensen van The Bottle die hier in het centrum ook hun wijnbar The Neck hebben”, zegt Rudy. Zijn mercado is elke dag geopend van 9 tot 19u, op zondag van 9 tot 14u.

Lees ook: Tuinier Bram (23) opent nieuwste Mechelse attractie: bij Malinaxe kan je met bijl werpen

Leemte vullen

“De openingsuren op zondag breiden we mogelijk nog uit, maar daarvoor is het even afwachten hoe het publiek reageert. Op koopzondagen zullen we sowieso langer open zijn.” Met zijn nieuwe zaak denkt Rudy Andries ook een leemte te vullen op de markt. “Met het verdwijnen van gevestigde waardes zoals patisserie Vanderbeek miste er iets.”

Klanten die bij Atelier Préparé een gebakje of een kant-en-klaarmaaltijd kopen, kunnen die ter plaatse verorberen. “We hebben op de eerste verdieping gezorgd voor een gezellige zithoek waar je ook iets kan opwarmen.”