Is de verkoop van Van Hool nu definitief?
De verkoop van Van Hool is zo goed als definitief. De curatoren hebben een bindend bod aanvaard van VDL Groep (Nederland), GRW (Zuid-Afrika) en partnerbedrijf Schmitz Cargobull (Duitsland). Maar woordvoerder van VDL Miel Timmers spreekt slechts van het einde van ‘fase 1’ en zegt dat ze voorlopig nog geen eigenaar zijn. “Wij schatten dat het toch een viertal weken zal duren om het gehele bedrijf door te lichten en de overname af te ronden. Tot dan is het bedrijf nog in de handen van de curatoren.”
De curatoren hebben voor VDL en GRW gekozen net om een snelle doorstart mogelijk te maken. “De interesse bij de verschillende partijen was zeer oprecht en toonde een mooie waardering voor het bedrijf Van Hool én haar medewerkers”, zegt curator meester Jeroen Pinoy. “Als we de biedingen in z’n totaliteit bekijken, bleken de andere opties niet per se beter dan het bindende bod van VDL Groep en GRW.” Bij een niet-onmiddellijke doorstart van het bedrijf bestond bovendien het risico dat werknemers met potentieel en het gevulde ordeboekje verloren zouden gaan. “We zijn ervan overtuigd dat in samenspraak met de betrokken stakeholders de overname van Van Hool door VDL Groep en GRW de beste oplossing is voor de tewerkstelling. En dat dit een duurzame doorstart mogelijk maakt.”
In principe kunnen ‘belanghebbende partijen’ nog naar de rechtbank stappen tegen de toewijzing, al is die kans eerder klein volgens experts.
Wie kan er opnieuw aan de slag en wanneer?
Voor de fabriek in Noord-Macedonië, waar werknemers niet kunnen rekenen op een werkloosheidsuitkering en dus erg snel naar andere bedrijven trekken, worden er snel werkingsmiddelen vrijgemaakt. Die vestiging zou dan in theorie op redelijk snelle termijn opnieuw kunnen opstarten.
Voor Koningshooikt liggen de kaarten anders. Maar de overnemers kennen de Belgische arbeidsmarkt en weten dat ze te maken hebben met heel wat knelpuntberoepen. Snel handelen is dus de boodschap. Anders zullen mensen op sleutelposities, zoals ingenieurs, lassers of technisch tekenaars zelf vertrekken. De liberale vakbond ACLVB roept de overnemers dan ook op om snel klaarheid te brengen.
Al is de vraag of iedereen wel opnieuw bij Van Hool aan de slag wil. “We horen bij onze mensen erg verschillende verhalen. De ene wil liefst terug, de andere wil nooit nog een voet zetten op het bedrijfsterrein”, zegt Hans Vaneerdewegh van de socialistische vakbond. Werknemers die opnieuw aan de slag gaan bij Van Hool, zouden in theorie wel hun arbeidsvoorwaarden moeten behouden. Bij een nieuwe werkgever ligt dat mogelijk moeilijker.
Hoeveel werknemers hebben intussen al bij VDAB aangeklopt?
Zowat de helft van de ontslagen werknemers bij Van Hool heeft zich intussen bij VDAB aangemeld. 60 procent zijn 50+’ers, 38 procent zelfs 55+’ers. “De top 3 meest aangeduide beroepen zijn productiemedewerker, magazijnmedewerker en halfautomaatlasser”, zegt woordvoerder Joke Van Bommel. Werknemers die zich aanmelden, zullen in de eerste plaats door VDAB begeleid worden via een zogenaamd outplacement-traject. “In dat traject is er ruimte voor psychologische begeleiding, want zo’n faillissement weegt ontegensprekelijk op de werknemers. Daarna wordt gekeken of de mensen in dezelfde functie aan de slag willen of eerder iets totaal anders willen doen. Dan kijken we naar omscholen of heroriënteren.” Tenzij een ontslagen werknemer onmiddellijk elders aan de slag kan, is het outplacement-traject verplicht.
Niet enkel werknemers kloppen trouwens massaal aan bij VDAB. Meer dan 100 bedrijven hebben zich ondertussen aangemeld om ontslagen werknemers op te vissen. “VDAB wordt dagelijks gecontacteerd door werkgevers: van kleine tot middelgrote KMO’s, sectorfederaties, grote bedrijven en zelfs overheidsbedrijven. De lijst met geïnteresseerden groeit elke dag aan. Op dit ogenblik rondden we de kaap af van honderd geïnteresseerde bedrijven, en we vermoeden dat het daar niet bij zal blijven. Iedereen is geïnteresseerd in de vrijgekomen (technische) profielen.”