MECHELEN – De Mechelse start-up Deltaray stelde dinsdag een baanbrekende technologie voor op gebied van kwaliteitscontroles. Door driedimensionale röntgenstralen kunnen onderdelen volautomatisch geïnspecteerd worden zonder het productieproces te vertragen of te onderbreken.
Deltaray is ontstaan uit een project van Vision Lab, een onderzoekslab verbonden aan de UAntwerpen. CEO Dirk Hamelinck van Deltaray werkte er een tijdje en zag de enorme potentie in van deze revolutionaire technologie. “Er wordt al meer dan zeven jaar gewerkt aan dit proces. Ik was er van overtuigd dat er veel mogelijkheden waren en daarom heb ik Deltaray opgericht samen met twee professoren en met de huidige Business Director Walter Nackaerts. In oktober verwelkomen we nog een vijfde teamlid uit de Verenigde Staten.”
Voor de ontwikkeling van de machine waarin de technologie wordt toegepast werkt Deltaray samen met Averna uit Hasselt. Dat is een bedrijf dat gespecialiseerd is in automatisatie. Daar werd vandaag het eerste prototype voorgesteld. “Dit is een eerste stap”, zegt Dirk Hamelinck. “We moeten nu de software verder ontwikkelen op maat van potentiële klanten. Onze ambitie is om rond deze tijd volgend jaar een eerste toestel bij een klant te plaatsen.”
Kwaliteitscontroles zorgen ervoor dat de onderdelen die bij productiebedrijven van de band rollen geen gebreken vertonen en voldoen aan de behoeften van de klant. Gebeurt dit niet of verkeerd, kan het product de gebruiker in gevaar brengen en voor de fabrikanten enorme kosten veroorzaken door terugroepacties. Deze kwaliteitscontroles creëren in sectoren zoals de automobielindustrie en medische wereld echter steeds meer uitdagingen.
“De onderdelen worden alsmaar complexer, maar de inspectiemogelijkheden die de bedrijven voorhanden hebben voor kwaliteitscontroles, evolueren niet mee”, vertelt Dirk Hamelinck, CEO van Deltaray. “‘Zero defect manufacturers’ zien hun marges smelten als sneeuw voor de zon terwijl ze steeds meer investeren in tijd en mankracht om de kwaliteit voor hun cliënteel te waarborgen. Het aantal steekproeven verhogen of opteren voor een volledige menselijke inspectie biedt hier niet de duurzame oplossing die ze zoeken.”
“Voordien gebeurde de kwaliteitscontrole vaak door geometrie. Maar dat kost veel tijd zodat het enkel mogelijk was om steekproeven te doen”, legt Hamelinck uit. “Ons systeem controleert nu op basis van pixels in foto’s. De oplossing werkt tot 100 keer sneller dan alternatieven, waardoor de inspecties niet ten koste gaan van de productietijd. Het systeem gaat eerst de ideale scanhoek bepalen en dan worden er verschillende röntgenfoto’s genomen. Elke foto bevat als het ware een stukje van de waarheid. Door artificiële intelligentie toe te passen weet het systeem of er al dan niet afwijkingen zijn.”
Alhoewel het systeem van Deltaray nog niet op de markt is, zijn er toch al een twintigtal bedrijven geïnteresseerd in de technologie. De ambitie is om eerst op Europa te focussen. Vooral in Oost-Europa is er een grote markt voor deze toepassingen. Daarnaast zijn er ook contacten met lokale bedrijven. Tegen 2022 of 2023 wil Deltaray het systeem ook in de Verenigde Staten, Canada en Azië lanceren.
De oplossing van Deltaray werd recent ook geselecteerd door TAFTIE, the European Association of leading national innovation agencies, als Belgisch finalist voor het EuroQuity investor event 2020.
Foto: Dirk Hamelinck, CEO Deltaray en Kurt Hensen, Vice President Corporate & Business Development Europe van Averna