PayBIX 3 Founders Van links naar rechts: Bart Slaets (CTO), Rudi De Boeck (COO) en Hans Joris (CEO). Foto: PayBIX

Mechelse start-up bouwt aan Europese payrolltoekomst met gloednieuwe software: “Dit is ongezien”

SINT-KATELIJNE-WAVER - Eén tool die de payroll van 30 Europese landen kan organiseren? Het kan volgens Hans Joris (54), die samen met Bart Slaets (48) en Rudi de Roeck (60), twee ex-collega’s bij SD Worx, zo’n zes maanden geleden het bedrijfje PayBIX oprichtte. De start-up bouwt momenteel de software die alle stappen in het payrollproces van bedrijven, alle zaken die nodig zijn om het salaris van werknemers te berekenen, samenbrengt in één applicatie. Een dienst die de klassieke spelers vandaag niet aanbieden, meent Hans. “Dit is ongezien in de payrollwereld.”

De drie kompanen hebben in hun lange carrière al bakken payrollervaring opgedaan en stelden vast dat ondernemingen over heel Europa kreunen onder inefficiënte loonadministratie. Met PayBIX willen zij die bedrijven ontlasten van deze financiële en administratieve rompslomp.

PayBIX richt zich op Europese werkgevers, bedrijven die ook mensen in het buitenland tewerkstellen. “Die mensen moet je betalen volgens de regels die in elk van de landen van toepassing zijn, die een verschillende wetgeving hanteren. En dat maakt dat je vandaag voor elk land met verschillende payrollsoftware moet werken”, legt Hans Joris, medeoprichter en CEO van PayBIX, uit. “Voor die werkgevers is het een serieuze uitdaging om dat allemaal georganiseerd te krijgen en al die werknemers correct uit te betalen. In België alleen al is dit super complex, laat staan dat je dit in dertig verschillende landen moet doen”, klinkt het.

Pioniers

PayBIX ontwikkelt nu de software om alle zaken die nodig zijn om de lonen van werknemers correct te berekenen, samen te laten komen in één handige tool. “De tool toont de bedrijven een totaaloverzicht van alle mensen die zij tewerkstellen in alle Europese landen waar zij actief zijn”, zegt Hans Joris. “Die vertelt je heel precies hoeveel vrouwen en mannen er waar in dienst zijn, hoeveel mensen er werken met een anciënniteit hoger dan vijf jaar, wat de totale loonkost is, enzoverder. Cijfers die voor een  gezonde bedrijfsvoering van belang zijn en constant opgevraagd worden.”

“Je moet maandelijks de prestaties van je werknemers invoeren”, gaat Hans Joris verder. “Je moet per werknemer het aantal gewerkte dagen, ziektedagen, verlofdagen, langdurige afwezigheden door bv. burn-out, gepresteerde overuren, eindejaarspremies, enzovoort aangeven. De typische voorbeelden van gegevens die een invloed kunnen hebben op de salarisberekening. En achteraf, eens alle nettolonen zijn berekend, kunnen onze klanten een geconsolideerd rapport met die gegevens opvragen over al die Europese landen heen. Dat is op dit moment nog niet mogelijk in de payrollwereld”, klinkt het.

Complex probleem

De doelgroep van PayBIX bestaat bewust uit Kmo’s. “We leggen de focus op de kleinere entiteiten, tot 250 werknemers per land, omdat voor dit segment van de markt vandaag geen betaalbare oplossing bestaat voor het payrollprobleem.”

Waarom de uitrol van zulke (betaalbare) software zo lang op zich heeft laten wachten, is nog maar de vraag. “Het organiseren van een payroll is op landniveau al een behoorlijk complexe aangelegenheid”, legt Joris uit. “Al is die de laatste decennia al vrij goed geautomatiseerd. Maar als je dat op internationale schaal gaat bekijken, dan is dat toch een ander verhaal. Dat is tot op de dag van vandaag nog een redelijk manuele functie”, geeft Joris aan.

“Zo moet je de al de benodigde cijfers aan elk land apart gaan opvragen, wat een hele klus is. Alle nationale payrollberekenaars hebben hun handen en budgetten meer dan nodig, alleen al om bij te blijven met de lokale wijzigingen. Dat is een dynamisch verhaal.”

“Kijk nu naar ons land bijvoorbeeld. De Belgische overheid komt plots met een coronapremie op de proppen. Dan moet die software overal worden aangepast. En dat kost geld”, zegt Joris. “Ik denk dat er op internationaal vlak dan te weinig budgetten overschieten om nog te investeren in fundamentele vernieuwingen zoals deze”, klinkt het nog.

Europa veroveren

Een ander probleem waar de payrollwereld mee te kampen heeft, zijn het grote aantal verouderde systemen die in de bedrijfswereld gebruikt worden. “Daar moeten wij niet van wakker liggen, omdat wij de effectieve loonberekeningen uitbesteden aan onze lokale partners. Wij kunnen vertrekken van een wit blad doordat wij ons volledig concentreren op het internationale verhaal. Dat geeft ons enorm veel beweegruimte om onze ideeën vorm te geven en de vrijheid om oplossingen te ontwikkelen en uit te tekenen.”

Hoewel de start-up met zijn halfjarig bestaan nog maar net uit de startblokken komt geschoten, zien de Mechelaars, ex-SD Worx-collega’s, het groots. “Met onze tool zullen de payrollgegevens voor dertig Europese landen eenvoudig kunnen ingevoerd en gerapporteerd worden. De tool is nog in opbouw, maar we willen op termijn een belangrijke speler worden in het Europese payrollveld en een verschil maken voor Europese Kmo’s dankzij onze software die op hun maat zal ontwikkeld zijn ”, aldus Hans Joris.