Mechelse scholieren zoeken job voor één dag

Lies Corneillie (Zuiddag), Thomas Lomelino (Mechelaar en Zuiddag-ambassadeur) en Marina De Bie (schepen van Internationale Samenwerking).
Lies Corneillie (Zuiddag), Thomas Lomelino (Mechelaar en Zuiddag-ambassadeur) en Marina De Bie (schepen van Internationale Samenwerking).

Zo’n 17.000 scholieren uit Vlaanderen en Brussel gaan op Zuiddag 20 oktober werken in plaats van naar school. Het loon dat ze daarmee verdienen, wordt geschonken aan een project in het Zuiden. De stad Mechelen zal eveneens scholieren tewerkstellen. Zuiddag roept bedrijven, organisaties en ook particulieren op om, net zoals de stad, voor één dag een werkplek ter beschikking te stellen voor een of meerdere scholieren.

Zuiddag stimuleert jongeren om engagement op te nemen en samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Elk jaar in oktober organiseert Zuiddag de campagne Work for Change. Duizenden scholieren tussen 15 en 20 jaar spijbelen dan voor één dag en kruipen in de kleren van beroepskrachten. Hun loon gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.

“Dit jaar hebben we een recordaantal van 17.000 deelnemende scholieren afkomstig van 200 scholen. Dat betekent dat we dus meer dan ooit jobs nodig hebben”, vertelt Lies Corneillie van Zuiddag. “Alles is mogelijk: van bakker tot postbode, journalist tot burgemeester, van verpleegkundige tot leerkracht. Bedrijven, overheden en organisaties betalen 50 euro per scholier. Voor particulieren is dat 40 euro.”

In Mechelen nemen de scholen Ursulinen en Bim-Sem deel aan Zuiddag. Dat wil zeggen dat in september en oktober een heleboel Mechelse leerlingen op zoek gaan naar een job voor donderdag 20 oktober.

Net als de voorbije jaren stelt Stad Mechelen vijftien jobs ter beschikking. “De jongeren zullen een dagje meedraaien op verschillende stadsdiensten. In totaal schenkt de stad zo 750 euro aan Zuiddag”, vertelt Marina De Bie, schepen van Personeel en Internationale Samenwerking.

Dit jaar gaan de scholieren o.a. aan de slag voor de jongeren uit de favela van Jardim Gramacho in Rio de Janeiro, de grootste vuilnisbelt van Zuid-Amerika. Kinderrechtenorganisatie KIYO en hun partner PAMEN in Rio hebben een project opgezet om de kwetsbare jongeren van deze favela kansen te bieden om op te komen voor hun recht op onderwijs en participatie.

Werkgevers kunnen nog t.e.m. 18 oktober vacatures plaatsen in de jobbank van Zuiddag.