Schulden

Mechelse scale-up Virteo haalt 1 miljoen euro kapitaal op

MECHELEN – De Mechelse fintech Virteo, het platform voor meer efficiënte en ethische invordering van onbetaalde facturen, heeft recent zijn groeiambities versterkt met een financieringsronde van bijna 1 miljoen euro.

Naast nieuw werkkapitaal van zijn bestaande investeerders Theodorus, Ark Angels Activator Fund en het management, stapten ook 4Ventures in het kapitaal. Ook de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV in diezelfde ronde ook financiering toegezegd die Virteo zal ondersteunen in zijn groei.

Virteo helpt bedrijven die lijden onder corona om hun liquiditeitspositie te verbeteren, met aandacht voor de soms precaire situatie van hun klanten. Veel bedrijven en overheden worstelen al langer met onbetaalde facturen. Maar liefst 50% van de facturen wordt laattijdig betaald. De coronacrisis legt dit pijnpunt helemaal bloot. Bedrijven moeten voldoende geld in kas hebben om het hoofd boven water te kunnen houden. Tegelijk willen zij hun wanbetalende klanten behoeden voor agressieve en onethische invorderingspraktijken.

Veel klanten kregen bij het uitbreken van de coronacrisis nog even betalingsuitstel. CEO van Virteo, Wouter Vanderheere, ziet die situatie stilaan keren. “We verwachten een golf van wanbetalingen vanaf deze zomer nu de schuldeisers het water aan de lippen staat en zodra de betaalpauzes aflopen. Virteo biedt een platform dat zowel de belangen van schuldeisers en invorderaars als van wanbetalers verzoent.”
Enerzijds biedt Virteo bedrijven en publieke instellingen een efficiënte manier om hun facturen in te vorderen door een transparante samenwerking met schuldinvorderaars, zoals gerechtsdeurwaarders, advocaten en incassobureaus. Anderzijds helpt Virteo mensen in moeilijke papieren een uitweg uit de vicieuze schuldencirkel.

De Nationale Bank en de werkgeversorganisaties verwachten 250.000 ontslagen werknemers en failliete zelfstandigen op vrij korte termijn ten gevolge van Covid-19. “De grootste impact op de gezinnen moet nog komen helaas“, voorspelt Vanderheere. “Stel dat nog maar de helft van de mensen die dan plots zonder inkomen komen te zitten, begint achter te lopen op hun kredietafbetalingen. Dan spreken we al van een stijging met 20% van het aantal wanbetalingen op leningen. Om nog maar over de vaste gezinsuitgaven zoals nutsvoorzieningen en telecom te zwijgen.“

Daar ziet hij een belangrijke sociale rol van Virteo: “Ons platform laat een ethische en menselijke invordering toe van deze schulden. Virteo biedt namelijk volledige transparantie in het hele proces naar bedrijven en instellingen toe, en – volledig uniek – ook naar de wanbetalers toe. Een minnelijke oplossing draagt de voorkeur weg, pas daarna komen zij in een gerechtelijke traject terecht. Daarnaast kunnen wanbetalers via het Virteo platform zelf het initiatief nemen om een afbetalingsplan voor te stellen en af te spreken met hun schuldeisers.”

Vandaag worden in België reeds tienduizenden dossiers per maand van publieke en private organisaties behandeld via het Virteo platform. Met de nieuwe financiering wil Virteo zijn groei in België versnellen en een grotere kapitaalronde van 4 à 6 miljoen euro voorbereiden voor 2021. Tegen dan wil Virteo ook reeds voet aan de grond hebben in het buitenland. “De komende maanden zullen we inzetten op de snellere commercialisering en verdere ontwikkeling van ons platform dat onze gebruikers nog meer transparantie, efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid biedt”, zegt Wouter. “Er zijn ook al concrete contacten in andere EU landen waar we willen naar toe uitbreiden. We zien dat buitenlandse bedrijven, overheden en invorderaars worstelen met dezelfde problemen als in België, zonder dat een volledige oplossing als Virteo al voorhanden is die de belangen van zowel schuldeisers, debiteuren en invorderaars verenigt.”