Zoals iedere ouder kan getuigen, is de babyuitzet een heuse onderneming. In de maanden voor de bevalling verzamelen aanstaande ouders een heel arsenaal aan spullen, die vaak nog eens erg duur zijn. Veel van die voorwerpen zijn slechts enkele maanden nodig, maar ze blijven onmisbaar. En wanneer de kleine spruit na enkele maanden uit de kinderwagen, autostoel of co-sleeper is gegroeid, belanden die spullen bij familie of vrienden, op een tweedehandssite, of gewoon op zolder.
Met een nieuw, duurzaam verhuurplatform willen de Mechelse onderneemsters Lore Vanhellemont en Marie Joosen een oplossing bieden op dat probleem. Lore baat de bekende babyspeciaalzaak Atelier BéBé in de Onze-Lieve-Vrouwstraat uit. “Met Something Green willen we ouders vooral ontzorgen én ontspullen, want zorgen en spullen zijn er al genoeg met kleine kinderen in huis”, vertelt ze. “Op ons verhuurplatform kunnen klanten hun favoriete items uitkiezen, bepalen hoe lang ze willen huren en deze aan huis laten leveren.”
LEES OOK. Vijf circulaire ondernemingen ontvangen 75.000 euro na eerste editie ‘Sluit de Cirkel’
De website van Something Green is nu enkele weken online. Bij Atelier BéBé kunnen ouders al sinds januari huurspullen op hun geboortelijst zetten. “Zo kan de bomma nog steeds bijdragen aan de kinderwagen, maar nu om die te huren”, zegt Marie. “En dat is al behoorlijk populair: op de meeste geboortelijsten staat nu al minstens één huuritem.”
Vooral de autostoeltjes en de co-sleepers doen het goed. “Dat zijn spullen die relatief duur zijn maar die je maar voor een korte tijd nodig hebt. Uit dat eerste autostoeltje is het kind na maximaal een jaar uitgegroeid, voor een co-sleeper is dat zeven of acht maanden. We hebben ook al een kinderdrager verhuurd die naar Cuba is gegaan, want je kan ook spullen voor een paar weken huren om op reis te gaan.”
Zeker voor de meer kwaliteitsvolle en dus duurdere merken zijn ouders op zoek naar een goedkopere oplossing. “En de merken die wij verkopen in Atelier BéBé, zoals Thule of BeSafe, zijn op tweedehandssites meteen weer weg”, zegt Lore.
Maar is huren dan ook echt voordeliger? “Op elk item hebben we een gemiddelde gebruiksduur geplakt. Huur je het item voor die periode, dan betaal je ongeveer de helft van de nieuwprijs. Het is waar dat je nieuwe spullen die je aankoopt nadien tweedehands zou kunnen verkopen, maar we willen jonge ouders ontzorgen én ‘ontspullen’: ze moeten geen plaats maken in huis, of bezig zijn met de verkoop. En we willen een duurzaam alternatief bieden om schaarse grondstoffen te sparen.”
Lore en Marie willen zorgen dat de verhuurspullen na elk gebruik weer zo goed als nieuw naar de volgende klant gaan. Daarvoor doen ze een beroep op het maatwerkbedrijf Flexpack uit Puurs. “Zij beschikken over een speciale ‘ozonkast’ om de spullen grondig te reinigen. Die kast gebruiken ze bijvoorbeeld ook om de kostuums van Studio 100 bacterievrij te maken.”
Voorlopig is Atelier Bébé het enige verdeelpunt van Something Green, maar op termijn willen de initiatiefneemsters een duurzaam netwerk uitbouwen in heel Vlaanderen. “We zouden het heel leuk vinden als andere babyspeciaalzaken onze verhuuritems ook zouden willen aanbieden. We horen trouwens hier en daar al interesse om dat te doen.”