Boemerang De initiatiefnemers en de Mechelse horeca zijn tevreden met de lancering van Boemerang. Foto: Dirk Vertommen

Mechelse horecazaken verkleinen afvalberg via herbruikbare verpakkingen voor afhaalmaaltijden

De Mechelse horeca en enkele partners zetten in op het gebruik van herbruikbare verpakkingen. Met Boemerang lanceren ze een project dat de afvalberg en de impact op het milieu moet verkleinen. Het pilootproject wordt de komende maanden getest bij zo’n vijftien zaken, waaronder Kingslize Pizza.

Naar aanleiding van de Green Deal Anders Verpakt kwam de Mechelse pizzeria Kingslize Pizza in contact met wasstraat Mivas in Lier en verpakkingsproducent Avamoplast. Wat begon als een idee voor een herbruikbare pizzadoos, groeide uit tot een ambitieus project dat inzet op herbruikbare verpakkingen voor takeaway-maaltijden. Het project, dat de naam Boemerang kreeg, werd maandag voorgesteld.

“Het is eenvoudig om aan de kant te blijven staan en te wachten tot er een duurzame oplossing komt, maar je kan ook zelf het initiatief nemen”, zegt Omar Aberkane van Kingslize Pizza. “Daarom zetten we met veel plezier onze schouders onder dit project. Jaarlijks worden er in België 16,6 miljoen pizzadozen weggegooid. Dat zijn zeventig voetbalvelden aan bos die nodig zijn voor het karton. Ook bij ons zorgen de kartonnen dozen voor veel werk en afval.”

Een deel van het verpakkingsmateriaal komt niet in de vuilbak, maar wel op straat terecht. “En dus zorgt het voor overlast en is het ook op dat vlak slecht voor het milieu”, zegt Aberkane. “Daarom werkten we een concept uit dat gebruiksvriendelijk is voor de horecazaak en voor de klant. Het is ook eenvoudig te kopiëren naar nieuwe zaken of andere steden en gemeenten. Inmiddels doen er al een 15-tal zaken in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver mee.”

Terugbrengen

Concreet zullen klanten die bij Kingslize Pizza of een andere deelnemende horecazaak iets bestellen, de keuze krijgen om het te laten leveren in een herbruikbare verpakking. De horecamedewerker scant de doos zodat geweten is dat ze in omloop is, en na de maaltijd brengt de klant de verpakking terug naar een van de deelnemende horecazaken. Nadien worden de verpakkingen opgehaald en afgewassen zodat ze hergebruikt kunnen worden.

Boemerang
De herbruikbare doos is afwasbaar en kan zo opnieuw in omloop worden gebracht. Foto: Dirk Vertommen

Op termijn zal je als klant een kleine waarborg moeten betalen, maar tijdens de eerste drie maanden van het pilootproject is het gratis. “Milieuvriendelijke verpakkingen voor bezorgmaaltijden, het blijft een moeilijk verhaal”, zegt Karen Hallemans, voorzitter van Horeca Mechelen. “Maar er is veel enthousiasme en ik ben er dan ook van overtuigd dat dit systeem kan uitgroeien tot een succes in de Mechelse horeca en daarbuiten.”

“Ooit komt er een verplichting op het gebruik van herbruikbare verpakkingen, dat ziet iedereen aankomen”, zegt Omar Aberkane. “Daarom willen we de horecawereld er al warm voor maken en goed functionerende systemen uitwerken. Het ontwerpen van de verpakkingen liep niet altijd van een leien dakje, maar intussen zijn we aan het vierde prototype toe en zijn de dozen klaar om effectief gebruikt te worden.”

Toekomst

Boemerang is een samenwerking van Kingslize Pizza, Mivas, Avamoplast en Twintag in samenwerking met de stad Mechelen en OVAM. “Met dit systeem maken we ons klaar voor de toekomst”, zegt Karin Verhaegen van Mivas, dat alle verpakkingen zal schoonmaken. “Het is laagdrempelig voor alle actoren, makkelijk te kopiëren, steunt de transitie naar een circulaire economie en zorgt voor sociale tewerkstelling.”