horeca mechelen

Mechelse horeca schreeuwt om personeel, VDAB kookt op Grote Markt

MECHELEN -  In een jaar tijd is het aantal vacatures in de Mechelse horeca bijna verviervoudigd, de sector schreeuwt om personeel. Om iedereen met horeca-ambities letterlijk en figuurlijk van een job te laten proeven, organiseert VDAB nog tot en met donderdag kookworkshops op de Grote Markt. Je kunt er ter plaatse al kneepjes van het vak leren.

“Mechelen is een echte horecastad geworden. Het aantal nieuwe zaken dat de jongste tijd de deuren opende, is amper te tellen”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie. Maar al die zaken hebben ook personeel nodig om te draaien, én daar knelt het schoentje. “Het kan dramatisch eindigen en ervoor zorgen dat zaken moeten sluiten. Andere oplossingen zijn minder uitgebreide openingsuren, kleinere terrassen, bestellen via een QR-code en je bestelling afhalen aan de toog”, vertelt Christian Michiels, voorzitter van Horeca Mechelen.

440 vacatures

Voor het arrondissement Mechelen telde VDAB het afgelopen jaar bijna 146% meer vacatures, voor de Dijlestad alleen zelfs 241% meer. “Het ging om 440 vacatures, bijna een verviervoudiging”, zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB. Zijn organisatie bundelt samen met de stad en de horeca de krachten om het personeelstekort in de sector aan te pakken.

Dat is in eerste instantie te wijten aan herhaaldelijke sluitingen van de horeca tijdens de coronacrisis, waardoor heel wat mensen in andere sectoren aan de slag gingen. Daarnaast zijn er in Mechelen veel nieuwe horecazaken bijgekomen die mensen zoeken. Een uitdaging, want het voorbije jaar daalde het aantal werkzoekenden met ambities in de sector met ruim 25%.

 

Nog twee dagen staat er op de Grote Markt een mobiele keuken. — © Dirk Vertommen

Om aandacht te trekken, staat er nog tot en met donderdag een mobiele keuken op de Grote Markt. Toevallige passanten die op zoek zijn naar een job of geïnteresseerden kunnen er meteen aan de slag en een workshop volgen: zowel woensdag als donderdag nog, telkens van 9 tot 16u. “We organiseren korte workshops. Deelnemers maken al doende kennis met het vak: ze bereiden fingerfood en heerlijke mocktails, ze kunnen hun vaardigheden als kelner oefenen of leren hoe je best een tafel schikt en klanten bedient”, legt Cuyt uit.

Drempels wegwerken

Op die manier wil VDAB bezoekers letterlijk en figuurlijk van de horeca laten proeven. “En hen warm maken voor de job natuurlijk. Daarnaast bieden wij bezoekers informatie over jobs en opleidingsmogelijkheden voor wie nood heeft aan korte bijscholing. We stellen vast dat heel wat werkzoekenden baat hebben bij extra vorming”, vertelt Bjorn Cuyt.

VDAB werkt daarvoor nauw samen met partners zoals Moef!, een project dat zich richt op jongeren van 18 tot 30 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt en drempels op andere levensdomeinen. “Er zijn heel wat jongeren die graag in de horeca willen werken, maar meestal is er toch een drempel. Daarom vinden we dit een mooi initiatief”, zegt Laura Verbruggen van Moef!

Voor een workshop kunnen kandidaten zich inschrijven via de VDAB, maar ze kunnen ook gewoon langskomen. “We ontvangen hen met open armen en zoeken een plekje”, zegt Cuyt. De Mechelse Fatma Van Buggenhout (20) kwam dinsdag een workshop volgen. “Ik heb onder andere een tafel leren dekken en leren omgaan met een plateau. Ik heb het goed gedaan en ik ben wel trots op mezelf”, vertelt Fatma.

De jongedame wil wat graag in de horeca beginnen te werken. “Ik vond het heel leuk en spannend om hier op de Grote Markt zo’n workshop te volgen. Ik ben er volle gas ingevlogen”, zegt Fatma.

www.vdab.be/opleidingen