handelaars mechelen

Mechelse handelaars zetten hun atelier open: “Passie voor ambacht delen met Mechelaars”

Voor de ‘Dag van de Ambachten’ zetten verschillende lokale handelaars in Mechelen zondag de deuren van hun atelier wagenwijd open. Ze stippelden een wandelroute uit om bezoekers een kijkje achter de schermen te gunnen.

“We slaan de handen in elkaar om de passie voor ons ambacht met de Mechelaars te delen”, zeggen Els Van den Berghen van Awardt en Inneke Goyvaerts van Simple comme Bonjour. Zij hebben het initiatief genomen om collega’s te verenigen die nog op ambachtelijke wijze werken en dat graag tonen aan het publiek.

Zo kan je zondag 17 november tussen 11 en 16 uur een slot boeken bij een van de drie goudsmeden van Simple Comme Bonjour in de Adegemstraat 3. “We laten bezoekers graag proeven van het leukste ambacht aller tijden”, stelt Inneke. Je kan er je eigen zilveren ring solderen, textuur aanbrengen op een juweeltje of er zelf eentje graveren.

Liefde voor vak demonstreren

Het Mechelse accessoirelabel Awardt, dat zijn winkel heeft in de Adegemstraat 3, demonstreert de montage van een signatuur model uit de handtassencollectie. Vanwaar komt koffie, hoe wordt die verwerkt, gebrand en geserveerd? Daar geeft Wouter Huyghe van koffiebranderij Kaffefabrik graag een antwoord op en dat van 8 tot 12 uur in de Haverwerf 1.

Nog op de Haverwerf kan je bij Belgian Wood Design van 11 tot 16 uur ontdekken hoe ze daar “met liefde voor hout en staal unieke meubels ontwerpen en creëren.” In de Sint-Katelijnestraat 59 gunt Broodbroeders bezoekers van 13 tot 16 uur dan weer een blik achter de schermen van de bakkerij. “In de namiddag bakken we Brusselse wafels van zuurdesem mét slagroom en een ‘zjat kaffe’ van de Kaffefabrik”, zegt Steven Van der Stichelen.

Bij De Goudvis in de Guldenstraat 23 toont Suzanna Fresq van a tot z hoe je juwelen maakt. De laatste zilversmid van het Huis Wolfers vertelt er ook de geschiedenis van het grootste zilverwerk- en juwelenhuis van ons land. Bezoekers zijn welkom van 11 tot 16 uur.

Brillen en schoenen recupereren

Bijzonder is het ook het project de Recupperij dat de deuren openzet van 10 tot 17 uur. Tijdens een rondleiding achter de schermen in het atelier op de Battelsesteenweg 48 kom je alles te weten rond een nieuw initiatief: een makersproject rond houtbewerking. “Denk aan krachtige machines, inspirerende opleidingen en een plek waar je creativiteit de vrije loop kan laten”, klinkt het.

In de Recupperij bezoek je ook Den Brillenatelier, waar oude brillen een tweede leven krijgen. Er is ook een slijpatelier waar glazen in een montuur worden geplaatst. Koen den Brillenman neemt je mee in zijn wereld, net zoals schoenmaker Geert Milis dat doet voor zijn vak. Hij start er een opleidingscentrum voor schoenmakers. “We geven bezoekers inzichten in deze mooie en duurzame stiel.”