Onder de gezamenlijke naam ECOkoeriers bieden een aantal (fiets)koerierdiensten in het Mechelse voortaan hun diensten aan:
* Bubble Post, dat zich ook in Mechelen focust op de first- en lastmile in de stadskern, en zo complementair is met de lokale fietskoeriers.
* Een aantal zelfstandige fietskoeriers die via een coöperatie de krachten bundelen om binnen dit pilootproject de job van fietskoerier uit te testen.
* IV-ent, een start-up die de coördinatie van de ECOkoeriers voor zijn rekening neemt en zelf een fietskoerier opleidt en tewerkstelt.
* ODTH, logistiek bedrijf met draaischijf aan de stadsrand, van waaruit de pakketjes gebundeld en verzonden worden.
Om zowel operationeel als financieel rendabel te zijn, komen deze fietskoeriers als één merk naar buiten: ECOkoeriers. Samen zullen ze promotie voeren, klanten werven en binnenkomende orders onderling verdelen. De goederen worden geleverd aan de rand van de stad, in hun distributiecentrum in de Antoon Spinoystraat 8. Daar worden de pakjes gesorteerd en gebundeld, waarna de koeriers ze naar hun bestemming brengen.
Dat gaat vlot, want een fietskoerier is in de stad vaak sneller ter plaatse dan een bestelwagen. De ECOkoeriers: “We hebben het voordeel dat we in autoluwe zones en eenrichtingsstraten mogen rijden. Bovendien staan we nooit in de file, hebben we geen parkeerproblemen en hoeven we geen rekening te houden met beperkte laad- en lostijden.” Mechelen wil net zoals veel andere steden het centrum leefbaarder maken door grote vrachten te weren en gemotoriseerd verkeer te beperken. De ECOkoeriers spelen handig in op dat mobiliteitsvraagstuk en bieden meteen een oplossing voor leveringen in de autoluwe kern. Bovendien zijn ze 100 % ecologisch en dus een milieuvriendelijk alternatief voor leveringen met de wagen.
De Stad Mechelen schaart zich achter het initiatief. “Mechelen staat open voor slimme vernieuwing. We willen nieuwe ideeën oppikken, als eerste lanceren en zijn daarbij niet vies van experimenten. Daarom zette Mechelen zijn schouders ook onder dit project. De ECOkoeriers zijn een eigentijdse invulling van slimme mobiliteit om het leven in onze stad beter, efficiënter en aangenamer te maken”, zegt burgemeester Bart Somers.
Ondertussen klommen nog partners aan boord van het project. Zo ontwierp het innoverende bedrijf Bioracer de uitrusting van de koeriers. Je herkent hen aan blauw-groene pakjes die op een revolutionaire manier in het donker oplichten. Zo zie je hen ’s avonds beter fietsen en kunnen ze hun route veiliger afleggen. Het bedrijf CityDelivery ontwikkelde dan weer het IT-platform, waarlangs aanvragen binnenkomen en verwerkt worden.
Binnenkort starten de ECOkoeriers al met een eerste proefproject. Wie op de zaterdagmarkt boodschappen doet, kan die achterlaten in een centraal gelegen inzamelpunt. Van daaruit brengen de koeriers je inkopen naar jouw huis of naar de randparking Zandpoortvest.
U bent geïnteresseerd in innovatieve starters? Neem dan eens een kijkje op onze overzichtspagina.