Pieter Vaes 2 Foto: Dirk Vertommen

Mechelse chocolatier vertegenwoordigt ons land op festival in Mexico

MECHELEN - De Mechelse chocolatier Pieter Vaes (36) van The Cacao Project is afgereisd naar Mexico. Namens de ambassade is hij daar een van de zeven ambachtelijke Belgische chocolatiers die ons land vertegenwoordigt op een befaamd chocoladefestival. “Het is de bakermat van de cacao”, zegt hij.

Zes jaar verrast chocolatier Pieter Vaes ondertussen met zijn opvallende smaakcombinaties. Die maakt hij in zijn atelier in de Bruul, waar hij ook zijn winkel heeft. Vorige maand pakte de vakman nog uit met groot nieuws. In het historisch pand Breckpot op de Korenmarkt opent hij in het voorjaar van 2023 een grotere winkel.

Daar breidt Vaes zijn activiteiten ook uit met een patisserie, met de productie van Italiaans ijs en met een salon om al dat lekkers te degusteren. Momenteel vertoeft de chocolatier in Villahermosa, de hoofdstad van de Mexicaanse staat Tabasco. Die speelde een grote rol in de ontstaansgeschiedenis van chocolade. De inheemse bevolking van deze regio heeft xocolatl uitgevonden. “Het is de bakermat van de cacao. De Mexicanen hebben vrij veel variaties van cacaobonen, maar een van de meest gewilde is de criollo”, vertelt Pieter Vaes. Niet toevallig vindt in Tabasco een befaamd Festival de Chocolate plaats. Dat is al aan zijn elfde editie toe en wordt georganiseerd op initiatief van het ministerie van Toerisme van de staat.

België gastland

Voor het eerst nodigden de organisatoren een Europees land uit als eregast. Dat is België, in ons continent nog altijd de referentie voor chocolade. Voor de deelname liet de Belgische ambassade bekroonde chocolatiers en specialisten overvliegen naar Mexico. “Ik heb er eigenlijk geen idee van hoe de ambassade bij mij is terechtgekomen, maar het is wel een eer”, zegt de Mechelse chocolatier.

 

 

De voorbije jaren haalde Vaes al verschillende keren de gids van Gault&Millau met de beste chocolatiers. Dat speelde zeker mee. Samen met nog zes andere collega’s is hij een van de ambachtelijke chocolatiers die hun werk ter plaatse voorstellen met demonstraties en proeverijen. “We laten zien wat wij maken met een grondstof die uit Mexico komt”, zegt Pieter Vaes.

Eerlijke handel

“Het afgelopen decennium hebben onze chocolatiers zich in het bijzonder toegelegd op bean to bar producten, nieuwe en exotische smaakcombinaties en aandacht voor de herkomst en eerlijke handel van cacaobonen”, klinkt het bij de Belgische ambassade. Chocolatier Pieter Vaes is daar een voorbeeld van.

De Belgische ambassade ziet de deelname als een mooie uitwisseling tussen twee grote chocoladenaties. “België en de hele wereld zijn Mexico eeuwig dankbaar voor dit heerlijke geschenk!”